Интернет-читатели избраха 6 най-атрактивни културни атракции в България
Интернет-читатели избраха 6 най-атрактивни културни атракции в България / Дарик Добрич, архив

Висше училище „Международен колеж" и Международен институт по мениджмънт закриха он-лайн кампанията за избор на 6-те най-атрактивни културни атракции, които най-добре представят българския Черноморски регион като туристическа дестинация. Крайният срок за гласуване бе удължен поради големия интерес от страна на студентите и активна дискусия по темата във Фейсбук, информират от екипа на проекта. Разглеждаха се културни събития в четири основни категории: обичаи и традиции; културни забележителности; културни изложения; фестивали

Он-лайн гласуването включи 24 обекта на територията на Североизточен и Югоизточен райони на планиране. Те бяха определени в края на януари 2012 г. от граждански консултативен съвет по култура, в чиито състав влязоха експерти, преподаватели, студенти, представители на бизнеса и местните власти с интереси в областта на културата и туризма. В кампанията участваха чуждестранните студенти във висшето училище от Русия, Украйна, Литва, Турция, Испания и Португалия. Българските студенти настояха в класацията да бъдат включени най-популярните фестивали за съвременна музика, които се организират в българските черноморски градове.

Победители в гласуването станаха:
Фестивал „Спирит оф Бургас" - 45 гласа
Обичай „Нестинарство" - 40 гласа
Възстановка на битката край Варна - 40 гласа
Тракийската гробница в Казанлък - 34 гласа
Каварна Рок Фест - 33 гласа
Фестивал на фолклорната носия (с.Жеравна) и Фестивал „Фолклор без граници" (гр. Добрич) - по 32 гласа.

Изборът на най-атрактивни културни обекти се провежда по проект "Черноморска програма по културна анимация: Пилотен модел за мобилизиране на общите културни характеристики за креативно управление на дестинациите в Черноморския басейн", финансиран от Европейския съюз по Програма за трансгранично сътрудничество "Черноморски басейн 2007-2013".

Проектът продължава с Лятна младежка академия по културна анимация в Добрич. От 28 май до 10 юни петдесет младежи от България, Армения, Грузия, Турция и Румъния ще се обучават заедно и ще представят традиции и обичаи на страните от Черноморския регион.