Зам.-министър Янко Иванов
Зам.-министър Янко Иванов / Дарик Добрич
В България към момента няма данни за заразено с африканска чума животно
Оградата срещу диви свине по сухоземната граница с Румъния вече е завършена, заяви в Добрич зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Съоръжението е дълго 133 км. Иванов поясни, че е останал само един участък, който трябва да се подсили допълнително с режеща намотка, тип "Бруно".

Към днешна дата в България няма данни за заразено с африканска чума животно, съобщи зам.-министърът. Последните данни за разпространението на болестта обаче са много тревожни, допълни той.

Готова е половината от оградата срещу африканската чума по границата с Румъния

Причина за безпокойството е пламналото наскоро огнище в най-големия свинекомплекс в Румъния, където ще бъдат унищожени 140 000 животни – това е фермата в Гропени, окръг Браила.

„Тази болест се разпространява по много и разнообразни начини – чрез диви животни, хора, предмети. Затова предприемаме мерки в различни посоки. От една страна възпрепятстваме максимално дивите свине, от друга – разпоредихме мерки, насочени към свинете в частните дворове и индустриалните свинеферми. Редовно провеждаме срещи с големите свинепроизводители. Те са наясно с риска и предприемат всички възможни мерки за охрана”, посочи зам.-министър Иванов.

Той припомни, че болестта е влязла в Европа на грузинско пристанище с кораб с отпадъци от Мадагаскар.

Янко Иванов посочи още, че ветеринарните инспектори проверяват щателно багажа на влизащите в страната, тъй като не е разрешен внос на никакви продукти, които съдържат свинско месо.