/ netinfo
Предупреждават туристите да пазят горите от пожар и замърсяване
Въпреки затоплянето на времето, продължават проверките за незаконна сеч в горите на Североизточна България. 15 акта и 15 констативни протокола са съставили през изминалата седмица горските стражари към Североизточно държавно предприятия. В периода от 15 до 22 май те са извършили 442 проверки. Инспектирани са 182 обекта за добив на дървесина, 210 превозни средства, 48 физически лица и др.

Автомобил и 1,9 куб. м незаконно добити дърва за огрев са задържани от служителите на ДЛС „Балчик”. За установените нарушения те са съставили два акта. За незаконната сеч на общо 2 куб. м дървесина мобилните екипи към ДГС „Генерал Тошево” са съставили три акта и 10 констативни протокола по Закона за горите. При проверка на обекти за добив на дървесина горските стражари към ДГС „Добрич” пък са съставили два констативни протокола.

От предприятието напомнят, че със затоплянето на времето все повече любители на природата се възползват от възможността за разходка и излет в гората и призовават да се спазват правилата за безопасност при боравене с огън и да се изхвърлят отпадъците само на регламентираните за целта места. Законът за горите предвижда глоба от 200 до 2000 лева за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии.