Фондация "Глобални библиотеки" ще връчи награди
Фондация "Глобални библиотеки" ще връчи награди / Дарик Добрич
Отличията ще бъдат за медии, спомоществовател и публична институция
Фондация „Глобални библиотеки - България“ започва събиране на номинации за първите си годишни награди, които ще бъдат връчени през 2017 г. Наградите са учредени в изпълнение на мисията и целите на Фондацията за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.
 
Наградите ще се присъждат всяка година на конкурсен принцип в категориите национални и регионални медии, за спомоществовател и за публична институция.
 
Наградата за медии във всяка от двете подкатегории ще се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки и създаването на условия за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез библиотеките.
 
Наградата за спомоществовател ще се връчва за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията в изпълнение на мисията й да подпомага приобщаването на българските граждани към информационното общество чрез обществените библиотеки в страната.
 
Наградата за публична институция ще се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.
 
Кампанията за изпращане на предложения за наградите ще продължи до 30 септември 2017 г. Лауреатите ще бъдат избрани на конкурсен принцип от петчленно жури, като селекцията ще се извърши на три етапа през октомври 2017 г. Наградите ще бъдат връчени на специално събитие през месец ноември 2017 г.