Фермерите от Добричко искат земеделието да е приоритет за областта
Фермерите от Добричко искат земеделието да е приоритет за областта / netinfo
За обновяване на областната стратегия за развитие на земеделието в това число и на животновъдството настояха фермери от регион Добрич след днешната среща с ръководството на Областна управа и директори на земеделски служби.

Срокът за отдаване на общинските пасища да е повече от 1 година, отпускане на още средства по програма „ Де минимис” и възможност за нисколихвени кредити – това са част от конкретните искания на животновъдите. Те припомниха, че зам. - министър

Светла Бъчварова е обещала промяна в Закона за животновъдството, но до този момент не са запознати с подобни намерения на управляващите.

Общо 4600 са регистрираните земеделски производители в област Добрич, 1900 от тях се занимават с животновъдство.

2 млн. и 100 хиляди лева са изразходвани по програмата „Де минимис” за финансиране на 420 фермери от региона за брой млекодайни животни. Парите по програмата не са стигнали за още 200 регистрирани животновъди от Добричко. „Ако не си получим средствата по „Де минимис” ще се влеем в протеста на колегите ни” – категорични са от Добруджанския аграрен кооператив от фамилни ферми, който наброява повече от 100 членове.

Още за исканията на фермерите чуйте от Иван Мирчев - председател на ДАКОФФ в звуковия файл: