Експонати от Добрич са включени във Виртуален музей на европейските корени
Експонати от Добрич са включени във Виртуален музей на европейските корени / netinfo

Музейни ценности  от Добрич са включени във Виртуален музей на европейските корени. Той е създаден по проект, в който си партнират музеи, научни институти и неправителствени организации от Италия, Румъния и България и който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската Комисия.

Експонатите от Добрич са 7. Те датират от V хилядолетие пр. Хр. и произхождат от изследвани праисторически находища на територията на област Добрич. Това са глинени фигурки на Великата богиня-майка и сакрални антропоморфни и зооморфни съдове, материално проявление на духовността и религиозните вярвания на праисторическия човек.

Показани са идол от гроб № 453 и съд-хранилище от гроб № 827 от най-големия в света праисторически некропол, открит на западния бряг на Дуранкулашкото езеро. Любопитно е, че за разлика от останалите гробове, в гроб № 453 обект на погребение е женска фигурка, която е придружена с погребални дарове съгласно обредната практика на древните. Освен това фигурката има медна гривна на едната си ръка и врязана на гърдите пиктограма, свидетелство за зараждането на най-старата писменост в праисторическия свят.

Съдът пък има капак, реалистично изобразяващ човешко лице и четири срещуположно разположени врязани концентрични кръгове по тялото, с по един вписан в тях кръст. Тези изображения символизират соларната представа за Вселената и мъжкото начало в лицето на живототворящия Бог-Слънце. Триизмерни изображение на тези археологически находки могат да се видят в сайта на проекта. В него са представени 32 института от седем държави.