Дъжд от падащи звезди на 12 и 13 август
Дъжд от падащи звезди на 12 и 13 август / dariknews.bg, архив

Дъжд от „падащи звезди” - Персеиди, ще се наблюдава тази нощ, когато в небето ще могат да се видят по около 100 бели, бързи метеора на час.
Персеидите тази година са активни от 17 юли до 24 август, като максимумът им ще може да се наблюдава в първата част на нощта между 12 и 13 август. След това броят им ще намалява постепенно до 24 август, след който вече няма да могат да се видят.

Т.нар. „падащи звезди” всъщност са метеори и нямат нищо общо с истинските звезди, обясняват експерти. Персеидите, както и всички останали метеорни потоци, са остатъци от опашката на някога минала комета през вътрешната част на Слънчевата система. Под действието на слънчевите лъчи, от ядрото на приближаващата се комета започват да се отделят частици, пара, газ и прах. Те образуват опашките, с които са известни кометите, като дължината им е милиони километри. След минаването на кометата, в продължение на десетилетия и дори столетия, частици от опашката й продължават да се разсейват в пространството.

Родителско тяло на Персеидите е кометата 109P/Swift-Tuttle, която минава на период около 130 години. Максимумът им може да се наблюдават в този период на август всяка година. Обикаляйки Слънцето, в определени периоди от годината Земята минава през някои от облаците, оставени от преминали комети. Тогава се наблюдава и повишеният брой „падащи звезди”. Тези частици - остатък от кометите, навлизат в атмосферата ни с доста висока скорост, светят за кратко и изгарят, преди да достигнат повърхността на Земята.

Докато през 2012 и 2011 г. условията за наблюдение на Персеидите бяха неблагоприятни, заради пълната Луна, през тази година ще има добри възможности. В нощта срещу 13 август лунният диск ще бъде осветен 33%, а Луната ще залезе в 23.03 ч. в София и около 19 минути по-рано в Източна България (Варна). Това са добри условия за наблюдателите, тъй като при пълнолуние, се създава светъл фон на небето, което пречи да се виждат по-слабите обекти.

След залеза на Луната, до края на нощта, Персеидите ще могат да се видят ясно в малките населени места и сред природата. Уличното осветление и праховото замърсяване в големите градове, създават светлинно сияние, което пречи на ефективното наблюдение на метеорния поток.

Ако сте на подходящо място обаче, след като Луната наближи хоризонта - около 22.30 ч. до полунощ условията за наблюдение на Персеидите ще са отлични. Много добра ще е видимостта и до края на нощта.