Двама добричлии изминаха свещения път Ел Камино /АУДИО И СНИМКИ/
Двама добричлии изминаха свещения път Ел Камино /АУДИО И СНИМКИ/ / личен архив на семейство Янкови
Двама добричлии изминаха свещения път Ел Камино /АУДИО И СНИМКИ/
81601
Двама добричлии изминаха свещения път Ел Камино /АУДИО И СНИМКИ/
  • Двама добричлии изминаха свещения път Ел Камино /АУДИО И СНИМКИ/

Добричкият треньор по лека атлетика Николай Янков и съпругата му Иванка изминаха пеша свещения път на пилигримите Ел Камино от Южна Франция до Сантяго де компостела в Испания. Огромното физическо и духовно предизвикателство е отнело на двамата добричлии 27 дни през месеците юли и август това лято.

Семейство Янкови са се подготвяли две години за начинанието, събирайки средства и запознавайки се с много филми и публикации по темата. Изминали са общо 900 километра пеша – 800 км до Сантяго де Компостела и още 100 км до океана. Изминавали са дневно по 25-30 км, като най-големият им преход е бил 43 км. Най-трудно е било трасето през Пиренеите, на надморска височина от 1600 метра. Горещината също е била голямо предизвикателство – ставали са рано, вървели са до 11 часа и след това отнова са тръгвали в 17 ч. Впечатлени са от отличната организация по пътя, от уважението и подкрепата от местните хора.

Маршрутът привлича поклонници от цял свят заради легендата, че Ел Камино, който върви под проекцията на Млечния път, зарежда с енергията на звездите. „Чувствам в себе си промяна – дали съм станал по-добър, по-внимателен? Има такова нещо, чувствам прилив на сила, воля, трудно е за обяснение, просто трябва да се преживее”, казва Николай Янков.

Векове наред пилигримите изминават прочутия маршрут през Северна Испания. Той започва във Северна Франция, изкачва Пиринеите и върви от изток на запад по тях през цяла Северна Испания, докато стигне до крайната точка -Сантяго де Компостела и прочутата катедрала, където се твърди, че са погребани останките на свети Яков. Пътят на поклонниците е дълъг около 800 километра. Той може да се мине пеша, с велосипед или на кон. Ел Камино е успешно преминат, ако са изминати 100 км пеша или 200 км с велосипед или на кон.

Легендата разказва, че някога първият поклонник, който трябвало да прекоси буен планински поток, получил свише указание за брод от подредени мидени черупки. Така мидите се превърнали в символ на Камино.

Маршрутът преминава през над 1800 архитектурни и исторически обекта, които имат не само религиозно, но и светско значение. Всеки пилигрим носи със себе си талон, който подпечатва в различни точки по пътя, обикновено там, където нощува. Така той удостоверява, че е преминал свещения път. За пилигримите е изградена мрежа от пътни заслони и хижи за нощуване. Накрая срещу талона всеки получава специален сертификат, че е извървял Ел Камино.

В прикачения файл чуйте разказа на Николай Янков: