Донко Марев: Най-трудно бе решението за закриване на 8 училища в община Добричка
Донко Марев: Най-трудно бе решението за закриване на 8 училища в община Добричка / netinfo

344 докладни записки са били разгледани на сесиите на Общинския съвет на община Добричка през първата година от мандата на сегашния местен парламент, отчете председателят на ОбС Донко Марев. Той увери, че през тази изминала година общинските съветници са успели да запазят добрия тон помежду си и да работят за развитието на общината, независимо какви политически сили представляват. „Мъчим се да изясняваме и уточняваме нещата, преди те да влязат в пленарната зала. Така и решенията се вземат по-лесно”, посочи Марев. Това не бе така през предишния мандат, когато противопоставянията между съветниците, най-често на личностна основа, препятстваха работата на ОбС.

От всички приети решения има само 3-4 върнати за доуточняване от областния управител  и само едно оспорено, което е в съдебна фаза.

Най-трудно взетото решение по думите на Марев е това за закриването на 8 училища в общината.

Закриват 8 начални и основни училища в община Добричка

„Не пожелавам на никого да му се налага да взема такова тежко решение.  Това не е направено самоцелно, нещата са доведени там, че да нямаше как да се избегне. Ако проблемът беше решаван по малко в минали години, нямаше да се наложи наведнъж да се закрият толкова училища. Бедата е, че нашите села обезлюдяват. Причините са много, свързани са с държавните политики. Общината подкрепя инвестициите, но не може да бъде създател на работни места. Обиколил съм всички училища – картината беше лоша, по 5-6 деца в смесени паралелки. Как ще се случи доброто образование в такива паралелки?”, коментира Марев. Той припомни, че това решение бе взето единодушно, след много срещи с жителите на осемте села.

Предстои друго тежко решение – за промяна на таксата за битовите отпадъци. Очакват се промени в начина на изчисляване на данъка, очаква се и повишение на налога, защото се вдига и таксата за депониране.

Сред основните проблеми на общината, която има в състава си 68 населени места, са водоснабдяването и състоянието на пътищата. „Нито една община не може сама да се справи на 100% с тези проблеми. Кметът Тошко Петков всеки ден с часове говори с ВиК, уточняват неизбежни ремонти. Има големи загуби на вода, спиране на водоподаването. Село Стожер наскоро остана без вода цяла седмица. А за пътищата имам чувството, че сме по-забравени от всички останали райони в страната”, заяви Донко Марев.

Жители на осем села в Добричко плашат с гражданско неподчинение заради лоши пътища

Няколко големи проекта на община Добричка чакат одобрение от управляващите органи на европейските програми. Първият е за рехабилитация на пътя Росеново- Божурово - общ. Крушари и е на стойност 5,8 млн. лева. Ще се извърши и рехабилитация на уличната мрежа в 17 села за 2 млн.лева.

Очаква се и одобрение на проект за реконструкция на водопроводната мрежа в с.Плачи дол и компрометирани участъци в селата Стефаново и Бранище за 3,8 млн. лева. Три читалища – в селата  Ловчанци Черна и Одърци, ще бъдат обновени с 1,1 млн.лева. Донко Марев съобщи, че за последната една година на общината не са налагани финансови корекции от европрограмите.