Докладват на всеки два часа за нивото на оттичащите се от язовир Одринци води
Докладват на всеки два часа за нивото на оттичащите се от язовир Одринци води / Областна управа - Добрич

Продължава изпускането на язовир Одринци с 5 кубика на секунда. За последните два дни нивото на водоема е спаднало с 20 сантиметра, съобщи кметът на село Одринци Димитър Минев. Правят се огледи на трасето на Суха река, следи се къде има разливи и дали ще се наложи да се прави прокопаване за разширяване на коритото.

Вчера следобед беше отменена евакуацията в селата Одринци и Долина и жителите вече са по домовете си. По-голямата част от хората са се прибрали в къщите си с личен превоз. С автобуси, осигурени от община Добричка, са извозени около 30 човека. За първи път ни се случва да преживеем такова нещо, имаше притеснения, но настроението на хората вече се подобрява, коментираха кметовете на двете селата. Жителите се връщат към обичайния си ритъм на живот, някои стопани тази сутрин са изкарали животните на паша.

Бедственото положение в двете селата обаче остава в сила и днес. Кметът на община Добричка Петко Петков е издал заповед, с която разпорежда кметовете на двете селища да следят нивото на изпусканите води, оттичащи се през селата и да докладват на всеки два часа. При образуване на големи водни потоци и опасност от наводнение те трябва незабавно да уведомят населението и да сигнализират на телефон 112.

Разпоредено е още кметският наместник на село Златия да следи нивото на водата в язовири Златия 1 и 2 и също да докладва на всеки два часа. Той ще поверява състоянието на изпускателите, на канала прокопан в стената на язовир Златия 1 и на преливника на язовир Златия 2.

Кметът на Самуилово трябва да докладва за състоянието на водостока на общински път Златия - Самуилово.

Във всички други населени места в региона обстановката вече е нормална, информират от Областния съвет за сигурност. Разливът около село Ново Ботево се е оттеглил с около метър. Възстановена е работата на помпена станция Батово, както и водоподаването към селата Славеево, Стефаново, Бранище и Плачи дол. На територията на областта няма въведени ограничения за пътуване.