Добричкият Окръжен съд спря втори съдебен спор за Ботаническата градина в Балчик
Добричкият Окръжен съд спря втори съдебен спор за Ботаническата градина в Балчик / netinfo
Добричкият окръжен съд спря делото между СУ „Св. Климент Охридски” и Министерството на културата и ДКИ Културен център „Двореца”, съобщават от пресслужбата на съда.

Висшето училище настоява ответниците да бъдат осъдени да му предадат право на ползване на 61450 кв. м и владението на 120273,83 кв. м на територията на Ботаническата градина в Балчик. Съдебното производство бе спряно до приключване с влязло в сила решение на административно дело във Върховния административен съд, по законосъобразността на решение на Министерския съвет от 28.08.2007 г., с което се отнема правото на управление на страните върху имота и се прави ново преразпределение на управлението между тях.

Съдебната сага между СУ „Св. Климент Охридски” срещу Министерството на културата и ДКИ КЦ „Двореца” тръгва през 2002 в Балчишкия районен съд. Той осъжда през 2005 г. Министерството на културата и ДКИ КЦ „Двореца” да предадат владението върху правото на управление на имот, който включва стопански двор, съоръжения – оранжерии и допълнителни площи.

През май 2007г. Добричкият окръжен съд изцяло отменя решението на първоинстанционния съд и отхвърля исковете на СУ „Св. Климент Охридски”. На 23.07.2008 г. Върховният касационен съд отменя решението на въззивната инстанция с мотива, че предметът на исковете не е бил очертан в две искови молби на СУ „Св. Климент Охридски” и връща спора за ново разглеждане в Добричкия окръжен съд.

На заседание на 27.10.2008 друг състав на ДОС даде срок на ищеца да изпълни указанията на ВКС и да индивидуализира границите на спорните имоти. Вчера съдът прие представените от СУ „Св. Кл. Охридски” актуални скици от Агенцията по кадастър в Добрич за двата имота. Те показват, че спорните имоти съставляват реални части от един поземлен имот с посочен от страната идентификатор по актуална кадастрална карта.

Пресцентърът на ДОС припомня, че през май тази година бе спрян и съдебен спор между СУ „Св. Кл. Охридски” и Държавния културен институт Културен Център „Двореца”, кой има право да управлява части от недвижимия имот „Двореца” в гр. Балчик.