/ Дарик Добрич
Осмокласници от гимназия „Райко Цончев” в Добрич изработиха пътеводител за посетителите на Архитектурно-историческия комплекс „Стара Плиска”, съобщиха от учебното заведение.
 
Идеята за пътеводителя възникнала по време на поредното изнесено обучение в Плиска по програмата „На училище извън училище“. Учениците и техните ръководители решили да преодолеят традиционното скучно посещение в музеите и предизвикали първо себе си.
 
В екипи по двама, осмокласниците успели да създадат на място поредица от 50 различни задачи, с които да предложат на посетителите на музея вълнуващо и паметно изживяване.
 
Сред задачите има такива за ориентиране, за рисуване, снимка на документи или артефакт, за изследване, научаване на непознати понятия, за причинно-следствени заключения. По този начин учениците са убедени, че ще предизвикат трайна памет за важните факти, свързани с една от светините в българската история.
 
Най-добрите задачи ще бъдат включени в книжен пътеводител и предоставени за ползване от АИК „Стара Плиска“.
 
Идеята предизвикала интереса на уредниците в комплекса, които съдействали с огромно желание на момичетата и момчетата от Добрич.
 
Чрез пътеводителя на добричките ученици методът, който е утвърден в съвременното музейно дело в Западна Европа, навлиза и в България. Младите хора планират да направят такива пътеводители и за други български музеи.