Добрич отбелязва 96 години от смъртта на ген. Иван Колев
Добрич отбелязва 96 години от смъртта на ген. Иван Колев / община Добрич

Добрич отбелязва 96 години от смъртта на генерал-лейтенант Иван Колев, съобщават от общината. Оттам призовават в днешния ден в знак на признателност да поднесем цветя на неговата паметна плоча, която се намира на сграда в началото на улицата, носеща името му /до сградата на община Добричка/. Кметът Детелина Николова ще поднесе цветя в 11.00 ч., казват от общината.

Иван Колев е роден на 25 август 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от с. Чоба, Пловдивска област. Образованието си завършва в родното си село и в град Болград. През 1884 г. заминава за София, където завършва Военното училище в София, учи и във Военната академия в Торино, Италия. През периода 1908-1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк. По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея от 5-7 септември 1916 г. На 28 юли 1917 г. големият български пълководец е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена, Австрия. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища. Продължава и работата по идеята за издигане паметник на генерала в Добрич. На него Иван Вазов посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница", Любомир Бобевски - баладата "Конникът генерал" и одата "Генерал Колеву!", а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, Йордан Йовков пише разказите "Белият ескадрон", "Триумф", "Мустафа ачи" и "През езерото Туркойа".

Добрич отбелязва 96 години от смъртта на ген. Иван Колев
netinfo