Eдин от най-сложните обекти, строени във вода след Дунав мост според специалистите, е възстановяването на морската естакада на нос Шабла, което върви към своето финализиране.

В момента реставрацията на съоръжението е на 341-я метър от брега и до края на годината може да бъде завършена. Пристанищното съоръжение съставлява Морска естакада с островна площадка, която навлиза до 414 м. в Черно море и определя морската граница на държавата.

Това съоръжение следва да замени старата естакада, строена през 60-те години на ХХ век, и почти унищожена от действието на морските вълни. Изгражданата Морска естакада ще завърши с издигната на 8,5 метра над морското равнище островна площадка.

Към момента са изградени повече от 305 метра от инфраструктурното съоръжение. Срокът за изпълнение спира в случай на неблагоприятни климатичните условия и при възникване на непредвидено или непреодолимо събитие от извънреден характер, признато за непреодолима сила.

Стойността на договора е 6 186 353 лева. Дейностите започнаха през пролетта на 2015 г., като първоначалните прогнози бяха проектът да завърши до 10 месеца, но след това срокът се удължи още два пъти.

Естакадата на нос Шабла определя морската граница на държавата. Още в старта на проекта я определиха като уникално съоръжение с изключително държавно значение.

Предвижда се и използването й като нефтено пристанище, което предполага увеличаване на преминаващите цистерни с опасни товари. 
БГНЕС