Детелина Николова: Политическите нюанси нямат място в религията
Детелина Николова: Политическите нюанси нямат място в религията / Дарик Добрич

Политическите нюанси нямат място в религията, заяви кметът Детелина Николова по време на днешната сесия на Общинския съвет. Тя отговори на питане на съветника от ВМРО Йордан Йорданов защо кметството е разрешило на сектата „Свидетели на Йехова" да проведе на 11 октомври свой конгрес в зала „Добрич". Тогава представители на „Атака" и ВМРО остро протестираха срещу форума. Митингът бе в защита на християнските ценности и срещу навлизането на опасни секти, като „Свидетели на Йехова". Протестиращите обявиха, че община Добрич толерира изяви на застрашаващи обществото църкви.

Кметицата заяви, че българската конституция дава право на свобода на вероизповеданията и че ако сектата „Свидетели на Йехова" нарушаваше законите на България, тя щеше да бъде забранена. „В нашата страна има официално регистрирани 120 вероизповедания, като 18 от тях, между които и „Свидетели на Йехова", са представени в Добрич. Това доказва и демократичността на обществото ни", подчерта Николова.
В същото време тя попита достатъчно ли прави обществото и в частност ВМРО, за  разпространение на християнските ценности.

Стана ясно, че сектата е платила наем от 550 лева за зала „Добрич". Предложението на Йордан Йорданов бе тези пари да се дарят за довършване на храма „Св.Климент Охридски". За това обаче Общинският съвет трябва да вземе решение.