/ БГНЕС
Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов днес трябва да се яви в Специализирания наказателен съд. Той ще отговаря пред съда за това, че в периода от м. януари 2012 г. до м. януари 2013 г., в Добрич, при условията на продължавано престъпление - с четири деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил добричкия бизнесмен А.П.П. да му предостави 4 тона суджук, 30 килограма филе „Елена“ и 30 килограма телешка пастърма с уверението, че всичко е предназначено лично за премиера Бойко Борисов.

Прокуратурата приключи разследването по „Суджукгейт”, дава на съд Живко Мартинов

В противен случай Мартинов го заплашил, че ще съсипе бизнеса му. Нанесените финансови вреди на бизнесмена са за над 36 000 лева по изчисления на прокуратурата. Впоследствие разследването установило, че до премиера не достигнал нито килограм от суджука, а Мартинов подаде оставката си като народен представител. Преди месец обаче той заяви, че все още е член на партията и дори си е платил членския внос.
 
Живко Мартинов не се яви в спецпрокуратурата заради болест, "Суджукгейт" влиза в съда


През лятото на 2017 г. Мартинов получи общо шест обвинения от Софийската градска прокуратура, а на 11 януари от спецпрокуратурата му повдигнаха прецизирано обвинение за изнудване.  Мартинов обаче не се яви в Специализираната прокуратура по здравословни причини. Приблизително по същото време колите на двама от свидетелите по "Суджукгейт" в Добрич мистериозно изгоряха.

Специализираната прокуратура разпореди да бъде денонощно охраняван свидетел по "Суджукгейт"

През 2017 г. Мартинов получи мярка за неотклонение "парична гаранция" от 45 000 лева, която обаче впоследствие бе намалена до 20 000 лева. Освен него обвиняеми по делото са бившият директор на МВР - Добрич Веселин Колев и Розалина Брайкова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич, както и Петър Малджиев, който също заплашвал с убийство двама от свидетелите по делото.
 
Ако бъде признат за виновен по обвинението в изнудване Живко Мартинов може да получи от 5 до 15 години затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева, както и конфискация на имущество.