/ Дарик Добрич
Директорът: Болницата не получава подкрепа от местните депутати и от общините - акционери
„Категорично заявявам, че хирургичното отделение няма да бъде закрито нито от мен, нито от следващото ръководство на МБАЛ-Добрич. Това няма да се допусне, немислимо е болницата да остане без хирургия, така че гражданите могат да бъдат спокойни”, заяви пред Дарик изпълнителният директор в оставка на болницата д-р Трифон Йорданов.

Преди седмица стана ясно, че бордът на директорите на МБАЛ Добрич АД е сменен и новият изп.директор ще бъде д-р Светозар Байчев. Извънредното общо събрание на акционерите е насрочено за 12 април. В същото време петимата лекари специалисти от хирургията подадоха уведомления за напускане, недоволни от заплащането, което било два пъти по-ниско, отколкото е на някои специалисти в други отделения.

МБАЛ-Добрич с нов изпълнителен директор, хирурзите - с колективна оставка

Не отговаря на истината, че доходите на хирурзите са два пъти по-малки, отколкото в други отделения, заяви д-р Йорданов.

По думите му, в хирургията през последните 3 години има траен спад в приходоносната част на отделението – там заработвали 150-160 хиляди лева по-малко на годишна база. „В същото време през 2015 година средната брутна заплата на хирурзите е 1515 лв., през 2016 година - 1661 лева и през 2017 година -  1848 лв.

Няма как три години приходите от дейността да падат, да се  увеличава средната заплата и да се иска ново увеличение. Няма спор, че основните  заплати не са високи /805 лв. до декември м.г./ и че хирурзите заслужават по-високо възнаграждение. Ежемесечно се получава обаче и допълнително материално стимулиране, което се изплаща редовно”, посочи д-р Йорданов.

Д-р М. Попов: Заплащането на хирурзите не отговаря на труда и отговорностите им

Според него с повишаване на заплатите сега ще се заложи капан за болницата като цяло, което може да доведе до срив в дейността й.

Д-р Йорданов заяви още, че хирурзите трябва да се стремят да повишават обема и качеството на работата си. „А пациентите бягат към други болници, когато не срещат желаното качество. Бих задал въпроса защо в отделението онкооперациите са много малко?

За последните няколко години в хирургично отделение няма условия за задържане на специалисти. 2-3 са тези отделения в болницата, в които младите специалисти трудно се адаптират и не остават там.

Причината е по-скоро в климатът в тези отделения, в отношението на специалистите към младите специализанти и в начина на разпределение на допълнителното стимулиране”, коментира д-р Йорданов.

Той заяви, че в момента провежда разговори с други хирурзи, вкл. и в София, за да има различни варианти за действие и да не се стигне до срив в дейността на отделението.

„Моето желание е колегите да си оттеглят оставките  - това е най-разумното и най-правилно решение за всички. Призовавам ги да направят това”, каза д-р Йорданов, като подчерта, че след подписването на новия рамков договор и увеличението на стойностите на клиничните пътеки, от лятото ще има възможност за по-високи заплати.

Д-р Трифон Йорданов каза още, че смята, че е сменен, защото имал идея за определени структурни промени в болницата. На въпрос дали има политически мотиви за отстраняването му, той заяви, че няма доказателства за такова нещо.

Отбеляза обаче, че болницата не получава подкрепа от депутатите ни, както и /с малки изключения/ от общините в областта, които са акционери в МБАЛ-Добрич АД. Д-р Йорданов даде примери с болниците в Габрово, Силистра и Търговище, където с подкрепата на местните депутати са привлечени големи суми целеви средства от министерството.

„През последните три години финансовото състояние на болницата беше стабилно, беше спряна декапитализацията на търговското дружество, заплатите се изплащат без забавяне, няма просрочени задължения.

Само 3-4 областни болници в страната имат такава финансови показатели. За тези години сме направили капиталовложения в болницата за 1 млн.лева, като 70% от тях са собствени средства. Само през последния месец заделихме собствени средства 100 000 лв за закупуване на апаратура и медицински пособия, осигурено е и финансиране за закупуване на апарати за Второ вътрешно”, допълни д-р Йорданов.