Д-р Новоселска няма да атакува в съда таксите за храна в детските градини
Д-р Новоселска няма да атакува в съда таксите за храна в детските градини / Sofia Photo Agency, архив

Родителите на деца от подготвителните групи в детските градини ще плащат такса за храна в размер на 1.50 лв. на ден. Това решението на Общинския съвет на Добрич няма да бъде атакувано в съда, заяви пред Дарик областният управител д-р Маргарита Новоселска.

Миналата година, след жалба на родител, таксите в детските заведения бяха отменени като неправомерни с решение на Административния съд в Добрич, потвърдено от Върховния административен съд. Общината спря да събира таксата през декември.

През февруари т.г. обаче, с промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги бе въведена такса за изхранване на децата. Мотивът бе, че безплатно е обучението, а за храненето родителите трябва да заплащат по 1.50 лв. на ден. Родителят Стойчо Стойчев сезира областния управител, който върна на Общинския съвет решението с указание да бъде отменен текстът, който регламентира таксата.

По закон повторното разглеждане на казуса в местния парламент трябваше да стане в 14-дневен срок след връщането му. Такова обаче не последва.

Д-р Маргарита Новоселска заяви, че при проучването на темата е променила мнението си. Тя обясни, че се е сблъскала с противоречиви становища по отношение събирането на такса за изхранване в периода, когато е обмисляно връщането на спорния текст обратно в ОбС. Стъпката е предприета, за да не се ощетят гражданите.

„Продължихме да проучваме каква е практиката в страната, изискахме становища и информация от общината и други областни управи, получихме мнение и от министерството. Разгледахме и практиката на ВАС. Последните им тълкувания са, че все пак това е такса, която би могло да се събира, тъй като единните стандарти, както за предучилищното, така и за училищното образование, не включват изхранването. В училищата може да се осигури столово хранене, с купони или по друг начин и това се заплаща от родителите. По тази логика и в детските градини може да се събира такса за осигуряване на пълноценното хранене на децата. То не е предвидено в тези стандарти”, коментира д-р Новоселска.

Тя допълни, че родителите имат избор – тези, които не желаят да плащат такса в детски градини, могат да насочат децата си в училища, където има предучилищно обучение и където тази такса не се събира.

Такси по изхранване се събират във Варна, Бургас, Пловдив, Троян, Враца, Сливен, Велико Търново, Плевен, Ст. Загора, София и др., изреди д-р Новоселска.

По думите й в подзаконовите нормативни документи на новия Закон за предучилищното и училищното образование този казус ще бъде регламентиран. „След като вече се утвърждава тази практика да се събират такси, приехме, че не следва да завеждаме административно дело”, заяви областният управител.

Д-р Новоселска е член на партия ГЕРБ - доминиращата политическа сила и в Общинския съвет на Добрич, но категорично отрече промяната в мнението й да се дължи на вътрешнопартиен натиск.  Тя заяви, че досега винаги е работила по съвест и в интерес на гражданите.

Стойчо Стойчев обаче е категоричен, че отново ще обжалва въведената такса пред Административния съд в Добрич.