Чудотворната икона
Чудотворната икона / netinfo
С посрещане на мощите на Света Блажена Матрона Московска и на Свети Лука Кримски Симферополски в катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“, в Силистра вчера започнаха честванията по повод храмовия празник на църквата.
 
В късния следобед в православния храм миряни и силистренското духовенство, начело с Доростолския митрополит Амвросий, тържествено посрещнаха и чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска.Отслужено бе всенощно бдение с петохлебие и панихида за ктитори, благодетели, свещенослужители, настоятели и eнориаши.

Трима митрополити пренесоха чудотворна икона през Поморие 
 
Днес  Света Божествена литургия ще отслужи Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с гости архиереи от страната и чужбина.
 
Богородичната икона “Одигитрия Байталска” е на повече от 200 години. Нейното постоянно местонахождение е в храм “Рождество Богородично” на девическия манастир в с. Байтал, Одеска област. Някога наблизо е имало мъжки манастир. Около 1720 г. светата обител е нападната от турци, които изклали близо 300 монаси и послушници, а манастира изгорили до основи.
 
Оцелелите монаси успели да спасят само някои светини, измежду които вероятно е била и тази икона. Сигурната информация е, че иконата била дарена при възстановяването на църквата на това място през 2005 г. Смята се, че тя се е върнала у дома, след което е реставрирана. Иконата “Одигитрия Байталска” е известна с чудодейната си сила за изцеление, особено на безплодие. В манастира има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея. Регистрирани са случаи на мироточене от 2012 г.