Българската православна църква почита Успението на св. Йоан Рилски
Българската православна църква почита Успението на св. Йоан Рилски / dariknews.bg

Църквата чества блаженото успение на Св. Йоан Рилски. Патриарх Неофит ще оглави празничната света литургия в основаната от светеца Рилска света обител, съобщиха от Светия синод.

Това ще е първото посещение на Негово Светейшество в Рилския манастир след интронизацията му за патриарх през февруари т.г. Празничната света литургия ще започне в 9.30 ч.

Традиционно за празника в манастира пристигат много духовници и православни християни от всички краища на страната и от съседните православни страни.

В навечерието на празника, 17 август, в съборния храм „Рождество Богородично", където са положени нетленните чудотворни мощи на преподобния Св. Йоан Рилски, беше отслужено бдение с Петохлебие.

В края на бдението всички духовници и богомолци взели участие в богослужбата се поклониха на чудотворните мощи и се помазаха с елей от постоянно горящото кандило пред иконостасната иконата на Рилския светец, която се намира над мощите на св. Йоан.

Най-почитаният светец по българските земи, преподобни Йоан Рилски се родил около 876 г. в с. Скрино, в Осоговската планина, край река Струма, допълва БГНЕС. Бил съвременник на княз Борис, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. От ранна възраст закопнял да се посвети напълно в служение на Бога и да се отдаде на монашески живот.

Постъпил вероятно в близкия манастир „Св. Димитрий" под самия връх Руен, където приел монашество, но не останал за дълго, защото имал влечение към уединен живот. Подвизавал се на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където завършил земния си живот и основал манастир, който съществува вече над 1000 години.

Св. Йоан Рилски е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: изцерил и изцерява от разни болести и помогнал в затрудненията им на много хора. Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение в „горната постница", гдето съставил своето „завещание" - прочутия „Завет на Св. Йоан Рилски".

Св. Йоан Рилски умира на 18 август 946 г., като е погребан в притвора на малката църква в каменна гробница, която се е запазила до днес. Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в Средец (София).

През 1469 г. българският цар Асен пренася мощите на светеца в своята столица Търново, а не след дълго те са пренесени в Рилския манастир, където тленните останки на Св. Йоан Рилски почиват и до днес.