Албена инвест холдинг АД се влива в Албена АД
Албена инвест холдинг АД се влива в Албена АД / netinfo

„Албена  инвест холдинг” АД се влива в „Албена” АД, решиха акционерите на двете дружества на извънредни общи събрания на дружествата. Цялото имущество на преобразувящото  се дружество „Албена инвест холдинг” АД преминава към приемащото дружество „Албена” АД, което става правоприемник на това имущество, а „Албена инвест холдинг” АД се прекратява без ликвидация, гласуваха още акционерите.

"Това решение ще доведе до опростяване на управлението на компанията, по-бързо вземане на решения с по-малко разходи и особено важно е, че ще се концентрират на едно място всички финансови средства, необходими в периода, в който навлизаме ние - на едно активно инвестиране в материалната база на Албена, Бялата лагуна и ваканционно селище Приморско.

От гледна точка на отговорностите няма никакво размиване или прехвърляне на отговорностите, напротив – и сега отговорността се е носила от ръководството на „Албена” АД и то ще продължава да я носи.  Можехме да направим това прехвърляне преди няколко години, но се намирахме в етап, в който бяхме ограничили изключително много инвестиционните си проекти, предвид финансовата криза, която започна от 2008 година. До 2014 г. имахме изключително малки инвестиционни годишни програми, които не налагаха това привличане на финансовите средства на „Албена инвест холдинг” АД. След 2015 г. отчитаме, че конюнктурата в развитието на туризма в региона и за България е доста по-добра и започнахме отново една много амбициозна инвестиционна програма, която ще бъде факт в следващите няколко години. Това налага да направим това вливане, за да разполагаме бързо и ефективно със свободни финансови средства” – коментира изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев.

Вливането на „Албена инвест холдинг” в „Албена” АД коментира и председателят на Съвета на директорите на „Албена” АД Радосвет Радев:

„Това е световна тенденция в момента в управлението на големи компании. Най-важната думичка е синергия. В портфейла на „Албена” АД и „Албена инвест холдинг”АД  има дружества с една и съща функция и всички те са пръснати на различни места, а хората, които ги управляват трябва да бъдат на едно място - там се получава точно тази синергия, където без да правиш друго почваш да реализираш икономия от това, че нямаш излишни хора. Това са най-простите управленски системи, които дават най-бърз резултат. Едва тогава ние ще можем да преоценим излишните активи, които не носят доход на компанията,  да ги трансформираме в ефективни финансови средства и тогава вече да се стигне и до това, което е главна цел в момента  на компаниите в България – да снижат експозициите си към банките. Компанията вече ще бъде абсолютна подредена, вертикализирана, което няма да стане с магическа пръчка след юридическия факт на сливането, напротив има страшно много работа, защото ние трябва да подредим и да измислим самите управленски процеси как протичат по тези вертикали. Така че това е едно абсолютно необходимо и полезно условие за създаването на една  модерна компания” – заяви Радев.