90% от добричките училища имат база за целодневно обучение
90% от добричките училища имат база за целодневно обучение / Дарик Добрич

90% от добричките училища имат възможност да осигурят целодневно обучение до 7 клас, за въвеждане на каквото има намерение от тази есен. Това съобщи в ефира на Дарик началникът на отдел "Образование" на общината Нейчо Нейчев. Той подчерта, че за такова нововъведение се изисква сериозен финансов ресурс от страна на държавата - за заплати на възпитатели и обяд на децата. Полуинтернатни форми има и сега в добричките училища, но само за първокласниците, като предпочитанията се заявяват от родителите. Вече върви записване за първи клас, което продължава до 31 май.

Очаква се до края на месеца да се възобнови програмата за закуска на Министерството на образованието за деца от подготвителна група до 4 клас, каза още Нейчев. Тя е зависима от бюджетната година и прекъсването, там където го има, се дължи на липса на остатъци във финансите от 2010 г.. Надяваме се средствата от бюджет'2011 да потекат до края на януари, поясни началникът. Добрич получава по тази програма 252 200 лева за 3 880 деца. Нейчев подчерта, че тези средства са гъвкави и могат да се ползват по преценка на директорите и за поевтиняване на обяда на целодневно обучаващите се.

Програмата "Училищен плод" на ДФ "Земеделие" е осигурена за училища "Бачо Киро", "Христо Смирненски", "Христо Ботев" и "П.Р.Славейков" и за всички детски градини в Добрич, тя е на конкурсен принцип и не би трябвало да прекъсва, тъй като договорите са сключени през септември и стартът е даден през октомври м.г., каза Нейчев.

По думите му вече няма проблем и с осигуряването на безплатните помагала за децата на 5 години в учебните и детски заведения. Те се забавиха, но вече са осигурени, поясни Нейчев и обясни, че всички педагози имат право да предпочетат издателството, с което да работят, поради което процедурата е по-тромава. С решение на Общински съвет в Добрич се въведе задължително обучение за децата над 5 години от учебната 2010/2011 година.