115 общински служители преминаха курсове за повишаване на квалификацията
115 общински служители преминаха курсове за повишаване на квалификацията / Община Добрич

115 служители на община Добрич бяха обучени по проект за повишаване на квалификацията, финансиран от ОП”Административен капацитет”, на стойност близо 90 хил.лева. 98 от служителите са преминали 29 вида обучения в Института по публична администрация в секторите управление на човешките ресурси, финансово и стопанско управление, ефективни комуникации в държавната администрация, електронно правителство и др.

41 от участниците в проекта  преминаха курс по чуждоезиково обучение. 31 служители защитиха нива от А1 до С1 по английски език, трима души взеха ниво А1 по румънски език и двама – по немски. Всички получиха сертификат за завършено ниво.

Шестима служители на общинската администрация бяха обучени за работа със специфични групи граждани. Те преминаха шестмесечен курс по жестомимичен език и положиха изпит пред комисия от София. Обучените са служители в Центъра за услуги и информация и отдел „Местни данъци и такси”.

„Вече имах възможност да общувам с такива хора два-три пъти и определено усетих ефекта от курса. Учили сме само първо ниво, но беше достатъчно да мога да ги упътя, да им помогна. И те се чувстваха по-спокойни, че има някой, който да ги разбере", сподели Теодора Димитрова. От общината припомниха, че други двама техни служители преди време също придобиха такъв сертификат по друг проект.

Още 20 общински служители са преминали специализирано обучение по инвеститорски контрол, практическо прилагане на Закона за устройство на територията и др.

От общо 160 души общинска администрация през курсовете са преминали 115 души, като някои от тях са участвали в повече от един вид обучения. Общата цел е по-ефективна, обърната „с лице към хората”, ориентирана към потребителите на административни услуги администрация.