Здравният статус ще се проверява само в интернет
Здравният статус ще се проверява само в интернет / netinfo

От 1 февруари 2010 г. всеки ще може да провери здравния си статус само чрез страницата на НАП на адрес www.nap.bg.  Досега тази информация се проверяваше чрез информационната система на Националния осигурителен институт. Услугата ще бъде публикувана в рубриката „Електронни услуги” на сайта на агенцията и ще бъде активна от началото на февруари тази година. Проверката ще става по същия начин, както и до сега чрез въвеждане на Единен граждански номер или Личен номер на чужденец и код за спам контрол.

НАП напомня на своите клиенти, че от 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

От тази година лицата, които сами внасят здравноосигурителните си вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се, дължат месечно 16,80 лева за здравни вноски. Те се внасят до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Повече информация за задълженията за подаване на декларации и плащане на задължения клиентите на НАП можете да получите от колцентъра на агенцията  – 0700 18 700.