В царството на зелениката
В царството на зелениката / netinfo

Изгрева на майското слънце посрещнаха тази сутрин, в местността "Чардакът" край с.Стоилово, участниците във Фестивала на зелениката в Странджа. За втория ден от програмата е предвиден маршрута "В царството на зелениката", чийто старт ще бъде даден в 10.30 ч. местността Св. Троица - землището на село Българи. В продължение на четири часа гостите на феста ще се спуснат в странджанската гора и през Трионския дол ще достигнатдо вековния тис в подножието на местността Градището. 
След това по живописна пътека ще се върнат до местността Св. Троица. Тайните на Странджа планина и зелениката участниците ще чуят от д-р инж. Мартин Борисов.
На обед на има курбан за здраве и благоденствие.
Деветият Фестивал на зелениката в Странджа тази година се провежда в рамките на три дни. Организаторите са Дирекцията на ПП „Странджа" заедно с Българска фондация Биоразнообразие и Изпълнителна агенция по горите.
Вчера местните производителите и стопани изложиха традиционните странджански продукти под надслов "Странджански манджи със зелено". Пред гостите на феста бяха бъдат демонстрирани грънчарски и кожарски занаяти.
Утре ще започне поклоническо шествие на нестинарската общност до Голямата аязма в местността "Влахов дол". Петте групи тръгват в 7.30 ч. от църквите на с. Кости, с. Българи, с. Кондолово, с. Граматиково и с. Сливарово. Маршрутите от нестинарските села до Голямата аязма са изградени по проект „Опазване на редки и защитени растителни видове на територията Природен парк Странджа", финансиран по ОП "Околна среда 2007-2013 г.", приоритетна ос 3 Опазване на биологичното разнообразие.