Три дни Фестивал на зелениката в Странджа
Три дни Фестивал на зелениката в Странджа / netinfo
Три дни Фестивал на зелениката в Странджа
52737
Три дни Фестивал на зелениката в Странджа
  • Три дни Фестивал на зелениката в Странджа

Деветият Фестивал на зелениката в Странджа ще се проведе в рамките на три дни. Организаторите Дирекцията на ПП „Странджа" заедно с Българска фондация Биоразнообразие и Изпълнителна агенция по горите са решили по този начин да компенсират природолюбители и местни жители за отложеното събитие миналата година заради шапа.
Програмата е разнообразна и наситена с много събития на място. Стартът е на 25 май в местността "Чардакът" край Стоилово. Местните производителите и стопани ще изложат традиционните странджански продукти под надслов "Странджански манджи със зелено".
Пред гостите на феста ще бъдат демонстрирани грънчарски и кожарски занаяти. Баби и дядовци ще навигират кандидатите за яздене на стоиловско магаре.
Всички прояви през първия ден ще бъдат съпътствани от странджански звуци и мелодии от традиционното надсвирване с гайди.
Няколко туристически маршрута предлага и тази година фестивалът.
Гостите ще имат възможност да избират пешеходните преходи, които включват забележителни странджански места и гледки от царството на зелениката.
За втората вечер е предвидено надиграване. На третия ден ще започне поклоническо шествие на нестинарската общност до Голямата аязма в местността "Влахов дол".
Детайли от програмата обяснява директорът на ПП "Странджа" Стефан Златаров: