Бургас общински съветници
Бургас общински съветници
Мястото, където българският цар Тодор Светослав побеждава армията на император Михаил IX Палеолог, да бъде обозначено с информационни табели и включено в рекламните материали на Община Бургас. Това настояват в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев и Калояна Живкова.

„Акве Калиде“ - вече готова за посетители отблизо

„В южните части на днешната бургаска община се намират руините на крепостите Скафида и Порос. Първата е разположена до днешното с. Димчево, на южният бряг на езерото, което се влива в морето като река при местността „Пода”.

Тази река е била наричана някога Скафида, по-късно Кьорфес, Акриянско езеро, а днес - Мандренско езеро. След построяването на дигата през ХХ в. и вдигане нивото на езерото, руините на крепостта, описани от братята Шкорпил, остават под нивото на водата.

Втората крепост - Порос се намира малко след оттока на езерото в морето, а част от крепостната й стена е извадена на бял свят от археолозите на РИМ-Бургас“, пишат в докладната записка общинските съветници.

През 1304 г., на брега на р. Скафида се състои едно от сраженията, които българският цар Тодор Светослав (1300 – 1321/ води срещу Източната Римска империя, с цел овладяване на Тракия и Южното Черноморие Император Михаил IX Палеолог изпраща насреща му армия през Созопол, а битката завършва с победа на българите.

Хронистът Георги Пахимер (1242 г. – 1310 г.) пише, че когато войските на императора „преминаваха така безредно през реката Скафида, сполетя ги нещастие - мостът се срути и така реката и мечът си разделиха нещастниците, като настъпи необикновено избиване.

Това поощри българите, които имаха обичай да освобождават невредими пленените, с изключение на знатните и големите, така че се случваше да загинат само тези, които се противопоставят в сражението. Но (сега) те - понеже нашите претърпяха поражение…не се поколебаха да избият мнозина”.

Топ: Бургас в Берлин за най-голямото туристическо шоу

Вносителите на докладната записка обръщат внимание, че това сражение е единствената засвидетелствана средновековна битка, водена от български владетел на територията на нашата община, при това на границата на самото землище на днешния град Бургас.

През 2016 г., за нейното увековечаване, Общинският съвет взе решение да се изгради монумент в средновековен стил. След проведени консултации и обществено обсъждане, се стигна до решение за изграждане на паметник на цар Тодор Светослав на височината над паркинга в м.“Пода“, в близост до основите на средновековната кула, находяща се на южния бряг на оттока на Мандренското езеро.

Изпълнението на това решение към момента се бави, тъй като избраното място попада в имот държавна собственост и е необходимо да се извършат процедури. Затова съветниците предлагат Община Бургас да предприеме и други действия за подчертаване на древното минало на нашия край, а рекламирането му би могло да привлече интереса, не само на български, но и на чужди туристи и посетители.

Вносителите на докладната записка предлагат да се проведе кампания по повод 715-тата годишнина от сражението, а в рекламните материали и сувенири на Община Бургас да се включат и изображения на средновековната кула и на монета, сечена от цар Тодор Светослав.