Собственици на казани за ракия излизат на протест
Собственици на казани за ракия излизат на протест / Dariknews.bg/ Пловдив, Виктор Кадири

Собственици на казани за ракия от Бургаски регион организират протест пред сградата на Община Бургас утре. Демонстрацията ще започне точно в 12.00 часа. Заетите в бранша смятат, че в момента има манипулиране на общественото мнение по темата. Според тях, твърденията, че хората на село няма за какво да се притесняват и могат да варят ракията си необезпокоявани, са неистина.

"Всеки, който произвежда акцизна стока, нерегистриран по Закона за акцизите и данъчните складове е в нарушение и подлежи на санкции", отбелязват собствениците. Те смятат, че последните законови промени са удар срещу направените от тях инвестиции, които да осигурят дестилация до 1 000 литра. Свиването на обема, както и на периода за преработка, ще доведе до сериозни загуби, отчитат още от бранша.

Протестни писма от Бургаско са изпратени до Омбудсмана на Р България и Конституционния съд. Отправен е призив за самосезиране към Комисията за защита от дискриминация. Причината за протеста е промяната в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се намалява обема на съдовете за дестилация от 1000 л на 500 литра. Ограничава се на периода на работа от 1 юли до 31 декември.