/ netinfo
Митко Иванов и Живко Табаков искат проект за възстановяване и опазване на уникалния „музей“ на открито в Бургас
Ще оставим ли над 150 скулптури от висока класа да се рушат
96761
Ще оставим ли над 150 скулптури от висока класа да се рушат
  • Ще оставим ли над 150 скулптури от висока класа да се рушат
Бургас има скрито съкровище на открито в парк „Езеро“ и „Росенец“, което се руши вече десетилетия пред  очите ни и става жертва на вандализъм. Става въпрос за произведенията от Световния симпозиум, който се е провеждал до 1988 г. в града и е бил сред най-вълнуващите арт събития в страната.

По думите на Митко Иванов – председател на дружеството на художниците в Бургас, този фонд е от изключително висока класа и на европейско ниво. Желанието на Митко Иванов е всички тези скулптури да бъдат заснети, да се направи експертиза за пораженията и да бъдат реставрирани.

Той, заедно с общинският съветник Живко Табаков подеха инициатива за възстановяването им и опазването им. „Да се направи отново международен форум на такова високо ниво в Бургас, като този от преди 30 години би струвало колосални, шестцифрени суми. Само това би трябвало да показва какво богатство имаме. Най-добрият и възможен вариант е да го съхраним сега, преди да е станало късно“, каза Митко Иванов.

За паметта на Благодетеля: Не е достатъчно пътят да е постлан с добри намерения


На общинската сесия през февруари предложението беше включено в дневния ред за гласуване, но местния парламент го отхвърли. Близо 200 скулптури, дело на големи имена в българското и европейско изкуство, съставляват уникална галерия на открито, която може да стане част от туристическата визитка на Бургас.

По данни на Световната федерация по туризъм  след две години интереса към културно-историческият туризъм ще нарасне до 60%. „Бургас за туристите е разпознаваем като административен център и място за плаж. В годишната ни общинска туристическа реклама открихме този пропуск и заложихме да работим в посока развитието на крайноседмичен туризъм, както и да отворим въздушните коридори към света. Скоро ще се изправим пред проблема – недостиг на културно-исторически маршрути.

Ето защо отхвърлянето на това предложение, една силно мотивирана докладна записка от колегите ми общински съветници за мен беше абсолютно нелогично. И ако сега изостанем в инвестициите, все едно от тук нататък работим срещу нея“, коментира Табаков.

Двамата са категорични, че въпреки отказа за местния парламент да даде „зелена светлина“ на устойчивия проект, няма да се откажат от мисията, докато не се вземат дългосрочни мерки.

Повече по темата, чуйте от Митко Иванов и Живко Такабов: