Ромите – обратно в училище
Ромите – обратно в училище / netinfo
Амбициозен проект за връщане на ромските деца в училище започна Общинска администрация, съвместно със сдружение „Равновесие”. Целите на инициативата са подпомагане адаптацията на децата от етническите малцинства в обучението в клас, намаляване на риска от тяхното отпадане от училище и успешната им интеграция в българското общество.

В програмата участват 1159 ромски деца и 2318 родители. Тя е с времетраене 14 месеца, ще приключи с „Фестивал на етносите” в Бургас. Общата й стойност е 89963 лева, в тази сума са предвидени и хонорари за преподавателите, както и учебни помагала. Най-важната цел е обучение на децата по български език, за да възприемат и осъзнават учебния материал.

Проектът работи в училищата „Васил Левски” в Горно Езерово, „Константин Петканов” в Бургас и в две групи в Целодневна детска градина „Калина” в село Рудник. За участниците са подготвени летни занимания в театрални и музикални групи, за отпадналите от училище, над 16 годишни роми – обучение по избор за сервитьор, готвач, фризьор или козметик.

Чуйте в звуковия файл как Росица Кръстьовска от сдружение „Равновесие” разяснява проекта