Курортът Патая, прочут с нощния си живот, включително стриптийз клубове, някои от които управлявани от руснаци, привлича много руски туристи
Курортът Патая, прочут с нощния си живот, включително стриптийз клубове, някои от които управлявани от руснаци, привлича много руски туристи / ThinkStock/Getty Images
Рекорден ръст на чуждестранните туристите през лято 2018 и очакван силен зимен сезон - тези тенденции, подкрепени със статистически данни бяха представени от министъра на туризма Николина Ангелова в Народното събрание. Те бяха обявени след питане на депутатите Ася Пеева и Павел Христов по време на парламентарния контрол.

Народните представители поискаха конкретика какви са окончателните резултати от летния туристически сезон за 2018 г., реализирани ръстове и в какъв размер са те по отношение на месеците май и септември.

Ася Пеева
netinfo


По данни на министър Ангелкова последните 3 години бележат рекордни резултати в отрасъла, а сред мерките за запазване на тази тенденция е и удължаването на летния и зимен сезон. „По данни на БНБ приходите от международен туризъм за януари-септември 2018 г. възлизат на 3,2 млрд. евро, като ръстът спрямо същия период 2017 г. е 7%. До октомври тази година над 8 400 000 са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с близо 5% за същия период година по-рано“, заяви Ангелкова.

По отношение „крилата“ на сезона само за май общият брой чуждестранни туристически посещения в България е близо 715 000, ръстът спрямо май 2017 г. е 15,8%. За май и септември общият брой посещения е близо 1 700 000 чужденци или общ ръст от 9,8%. Приходите от международен туризъм за двата посочени от Ася Пеева месеци възлизат на 680 млн. евро. По данни на ресорното министерство изминалия летен сезон е бил особено успешен, а заложените преди началото му прогнози са били реализирани.

За юни-септември 2018 общият брой туристически посещения на чужденци е бил близо 5 500 000. Ръстът спрямо същия период миналата година е над 4%, като се работи в посока устойчивост на България като предлагана дестинация.

Юни-август тази година 41% от осъществените почивки от български граждани са били в страната ни, те са посетили не само Черноморието, но и вътрешността на страната. По този начин се насърчават и развиват културно-историческите дестинации, създаването на винено-кулинарни маршрути, обхващащи над 100 общини.