/ Дарик-Бургас
Икономистът говори:
100313
Икономистът говори:
  • Икономистът говори:
„Инвестициите във вина могат да се сравняват с тези в произведенията на изкуството. Заблуда е, че колекционерското вино може да се консумира. За голямо разочарование, от него се изпиват едва 15 процента“ - Този акцент в темата за виното като ценен инвестиционен актив представи проф. Милен Балтов.

Възелът за облагането на дигиталните услуги се заплита. Няма повод за шампанско

В предаването „Икономистът говори“ в ефира на Дарик Югоизток, той открехна завесата над непознати за мнозина по родните географски ширини детайли от пазара на "инвестиционно вино",  силно доминиран от френските вина- през 2000 година той е бил за около един милиард долара, а в момента вече е четири милиарда долара.

„Миналата седмица най-старата винарска къща във Великобритания, създадена през 1698 година, издаде най-новия си каталог с цените на колекционерското вино. Така, бутилка от най-доброто вино от района на Бургундия от 1891 година, е оценена на 25 000 лири.

В същия каталог преди сто и десет години - през 1909 година, въпросната каса от вина- 12 бутилки от същата тази реколта, са стрували 180 британски шилинга, сегашен еквивалент на 1 000 лири“, посочи проф. Балтов.

Проф. Балтов за парадоксите в пазара на имоти и „Политикономията на дома“

И допълни: Имаме едно значително ценово надуване и спекулативен балон. А това донякъде се дължи и на част от пазара на колекционерско вино от Бордо в Бургундия. Това е свързано и с промяната на инвестициите от китайските купувачи“.

Малко известен факт е, че част от корупционната практика в Китай е свързана именно с покупка на инвестиционно вино.

Къде е мястото на България?

В чисто борсов план - българското вино има нулева инвестиционна, но пък за сметка на това - сантиментална стойност. А част от причините за това са, че в България като цяло липсват условия за професионално съхранение на вино и няма гаранция, че дори да попаднете на рядка бутилка, тя е съхранявана правилно и качествата й ще се запазят. 

Още от проф. Милен Балтов в звуковия файл: