Барелеф на Макхаган на Марина Диневи
Барелеф на Макхаган на Марина Диневи / netinfo
Мощно рокерско шествие по стъпките на американския журналист, съобщил на света за Баташкото клане, завърши в Свети Влас
Барелеф на Макгахан
94152
Барелеф на Макгахан
  • Барелеф на Макгахан

Мощно рокерско шествие по стъпките на американския журналист, съобщил на света за Баташкото клане, завършва в Свети Влас
netinfo

Мощно рокерско шествие по стъпките на американския журналист, съобщил на света за Баташкото клане, завършва в Свети Влас
netinfo

Паметна плоча на запечаталия българската история американски журналист Джанюариъс  Алойшиъс  Макгахан вече е част от "Алеята на народите" в пристанище "Марина Диневи", в Свети Влас.  Барелефът на военния кореспондент, който с репортажите си за „Дейли Нюз“ и „Ню Йорк Хералд“, дава на света едни от най-ценните сведения от Баташкото клане, е поставен наред с тези на Васил Левски, Христо Ботев, адмирал Хорацио Нелсън, адмирал Фьодор Ошаков, Ханс Кристиян Андерсен, Шандор Петьофи, маршал Филип дьо Отклок, Джузепе Гарибалди. Всички те напомнят историята на великите имена, по инициатива и със средства на Динко Динев и Йордан Динев. 
Инициативата е на благотворителната фондация "Българска памет – братя Диневи".
Благодарение на изобличителните свидетелства на Макгахан в Англия са били устройвани митинги, на които били гласувани повече от 500 резолюции в подкрепа на българския народ. Организирали се доброволни комитети за събиране на помощи и изпращане на петиции до правителството.
14 роднини на журналиста, дал на света най-подробната история от събитията през 1876 година в България присъстваха на церемонията по откриването на барелефа. Те бяха посрещнати от бургаските рокери от „Хулиганс МС“ и предвождани от български родолюбци, живеещи в чужбина и родното подразделение на мото клуб „Хайдути МС“ в Чикаго, които са организатори на обиколката из българската история.
Барелефът е поставен на марината по инициатива на благотворителната фондация "Българска памет – братя Диневи". 
Какво сподели за него Йордан Динев, чуйте в звуковия файл: