Снимки: община Бургас
Снимки: община Бургас

Изявени директори и преподаватели от бургаски детски градини и училища бяха наградени днес на официална церемония в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Кметът Димитър Николов връчи грамотите за приноса им към постигнати успехи на бургаски деца и ученици на престижни конкурси и заслуги за въвеждане на иновативни методи и програми в учебните заведения.

"Благодаря Ви за това, че колкото и да е трудно понякога, колкото и да е изтощително, Вие сте тези, които давате грамотност, вие сте просветителите, които разпалвате любовта към думите и към науката на нашите деца. Вие градите самочувствието ни като народ, който помни своите корени, език и минало, но гледа уверено към своето бъдеще. Честит празник, скъпи учители!", заяви в приветственото си слово кметът Николов и връчи отличията на педагози от 34 бургаски детски градини и 15 училища.

Грамота за Първо място получи Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" за проявен висок професионализъм при подготовката и излъчването на ученици-участници в национални кръгове на олимпиади с 65 ученика, участвали в 14 различни направления.

Снимки: община Бургас

Грамота за Второ място взе Профилирана гимназия за романски езици "Г. С. Раковски" със своите изявени 28 ученици, а за Трето място бяха присъдени две отличия на Профилирана гимназия за чужди езици "Васил Левски" /13 ученици/ и на Немска езикова гимназия "Гьоте" /11 ученици/. Отличия за партньорство и активно участие в образователните програми бяха връчени и на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"-Бургас и на Синдикат на българските учители  към КНСБ-Бургас.

Поздравление към всички присъстващи отправиха още зам.-кметът по образование и култура в Община Бургас Йорданка Ананиева и началникът на Регионалното управление по образование - Бургас инж. Виолета Илиева. Гостите бяха поздравени от Никола Янакиев и Симона Маринова от Клуб "Сезони" към читалище "Пробуда 1880" с ръководител Кина Христова и народен хор "Трепетлика" към Центъра за подкрепа и личностно развитие - Бургас с ръководител Пепа Запрянова.

На събитието присъстваха зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на Общински съвет - Бургас Константин Луков, ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Галя Христозова, директорът на филиала на Националната художествена академия в Бургас Георги Янков, директори и учители на бургаските детски градини и училища.