Община Царево ще обжалва двата акта на РДНСК
Община Царево ще обжалва двата акта на РДНСК / netinfo
Община Царево ще обжалва двата акта за пречиствателни съоръжения в района на с. Синеморец, съставени от РДНСК-Бургас на 12 август. „Ако съдът потвърди финансовата санкция, общината ще я плати” се казва в съобщението до медиите. Според местната администрация обаче, това няма да реши проблема с пречистването на отпадните води. Решението е, държавата да види своята роля в решаването на проблемите, а не само в късането на квитанции и налагането на санкции.

От черноморската община припомнят, че експлоатират самостоятелно най-голямата работеща пречиствателна станция на юг от Бургас с проектен капацитет за 45 000 души. В момента станцията пречиства 80 % от отпадните води на град Царево и всички отпадни води от хотелите в къмпинг „Нестинарка” , в.с. „Оазис” и к-г „Арапя”. Канализацията в двата къмпинга „Оазис” и „Нестинарка” е изградена чрез публично-частно партньорство, а в „Арапя” изцяло с общински средства.

Подготвен е идеен и работен проект за пречиствателна станция „Ахтопол” и изцяло нова канализация на града и прилежащите й курортни територии. Документацията чака одобрение от Оперативна програма „Околна среда”. Така че от МОСВ зависи реализацията на това инвестиционно намерение. В инвестиционната програма на община Царево е заложено проектиране на нови локални пречиствателни станции в селата Варвара и Синеморец. Съдбата на проекта зависи от МОСВ , което трябва да даде екологична оценка , тъй като селищата попадат в Природен парк „Странджа”. В с. Лозенец, чието население през лятото нараства от 500 на 25 000 души, пречиствателната станция е собственост,на държавното дружество „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД. Общината няма достъп до това съоръжение.

От общинската администрация са на мнение, че проблема с пречиствателните станции не е само местен, а и национален. По приблизителни данни при 9365 души постоянно население през месеците юли и август инфраструктурата на община Царево поема над 50 000 души.