Лодкостоянка Крайморие
Лодкостоянка Крайморие / netinfo

Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати екип от специалисти, които да разяснят подробности около изграждането на новата лодкостоянка в кв. "Крайморие" след броженията срещу проекта. Опасенията на живущите там са, че плажът ще бъде изгубен - нещо, което се случи в град Черномориец след изграждането на рибарското пристанище. 
 

Лодкостоянка Крайморие
netinfo

"В отговор на изразените от крайморци притеснения експертите заявиха, че в новото съоръжение, чието изграждане значително напредна, по-скоро може да влезе някакво замърсяване отвън, отколкото да излезе отвътре и да засегне кварталния плаж. Лодкостоянката ще има своя вътрешна канализационна система", съобщават от местната администрация. 
 

В Крайморие ги е страх плажът да не стане блато като този в Черноморец


Според специалистите плажът няма да бъде застрашен, а ефектът ще е точно обратният. Съоръжението ще предизвика образуването на допълнителни пясъчни наноси. Новото съоръжение не е пристанище и не е пригодено за яхти. То е защитена лодкостоянка с 54 места, като има възможност техният брой да бъде увеличен още малко с монтирането на плаващ понтон и добра организация на паркирането вътре, уточниха от общината. 

Лодкостоянка Крайморие
netinfo

Съоръжението се строи по искане на кварталното рибарско сдружение. Именно те посочиха като най-подходящо настоящото място на новата лодкостоянка още преди 4-5 години. Тогава стартираха и първите процедури по проекта, за чиято реализация Община Бургас осигури средства чрез Програмата за морско дело и рибарство на Европейския съюз.