Над 30 круизни кораба през лятото могат да ни подминат
Над 30 круизни кораба през лятото могат да ни подминат / netinfo

Над 30 круизни кораба се очаква да акостират на бургаското пристанище това лято. Има реален риск обаче те да ни подминат, заради политическата ситуация в Украйна и Русия.
Бургас вече е маркиран на световната круизна карта и очаква 10 на сто ръст на пасажерските кораби за сезона. Това стана ясно след посещението на ръководството на пристанището на международната конференция в Брюксел на тема "Паневропейски диалог между круизните оператори".
Ръст на круизните пътувания в световен мащаб, прогнозира еврокомисарят по морско дело - Кармену Вела по време на събитието, съобщават от пресцентъра на "Пристанище - Бургас".
По информация на изпълнителния директор на порта - Диян Димов, участието във форума е било ползотворно, тъй като по време на сесиите са проведени срещи с директорите на големи круизни компании, както и с генералния секретар на Европейската организация на морските пристанища.
За 2015 в Бургас са планирани 31 посещения на круизни кораби или 47 740 пасажера. Според г-н Димов обаче заради нестабилната политическа обстановка тези планове трудно се ще осъществят.
Проучихме възможностите за бъдещо финансиране на развитието на Зоната за обществен достъп, чрез стратегия „Син растеж", каза още Диян Димов.