Мария Мургина: Сивата икономика намалява!
Мария Мургина: Сивата икономика намалява! / netinfo
“Сивата икономика у нас категорично намалява!”, заяви в Бургас изпълнителният директор на НАП Мария Мургина. Тя беше в града за съвместна среща между представители на Агенцията, Министерството на финансите и Агенция „Митници”.

На срещата бяха обсъждани рисковите сфери в събирането на данъците и точното формулиране на действията срещу тях. Като цифра, Мария Мургина спомена, че се възстановява над 70 % от ДДС от регистрираните у нас фирми, което означава, че трябва доста по-добра координация между НАП и агенция „Митници”, например.

Вече е започнала съпоставка между счетоводните документи на търговци и техните складови наличности. До момента, в страната са открити 30 търговци с големи разминавания. „Шампион по данъци” е жител на Бургаска област, който като физическо лице е обявил печалба от 2 100 000 лева, за които е платил данък 180 000 лева.

„Това, че през изминалата година Националната Агенция по Приходите събра 1 450 000 000 лева повече, означава недвусмислено, че борбата със сивата икономика върви напред”, заяви Мария Мургина. Като сектори, в които сивата икономика е в най-големи размери, тя посочи строителството, туризма и търговията с горива, хранителни и селскостопански стоки.