Няма опасност за Несебър и при всички случаи ще бъде запазен като обект на ЮНЕСКО. Това каза в Пловдив министърът на културата Кръстю Кръстев. Той отговори на въпрос на журналисти какво очаква от срещата в Рияд, Саудитска Арабия, където на 45- ата сесия на Комитета за световно наследство на организацията ще бъде гласувано прeдложеното проекторешение за вписване на Несебър в Списъка на световното наследство в опасност. Имам големи надежди, защото смятам, че хората в организацията ни разбират, просто трябва по-ясно да говорим какво конкретно можем да направим, допълни Кръстев.

Министърът посочи, че много от препоръките на организацията са изпълнени, като има и предложение от българска страна за разширяване на границите на обекта и включване на подводната археология в него. Опитваме се да свършим нашата работи и да оставим колегите от ЮНЕСКО да решат на конференцията, каза министърът. Те трябва да одобрят промяната на границите и тогава да се разработи План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“. Кръстев посочи, че има нарушения на законодателството и на някои норми като промени в архитектурата и добавени обекти, но това е станало преди много години. Въпреки това според министъра трябва да се вземат мерки и тези проблеми да бъдат решени.

Относно препоръката на ЮНЕСКО пристанищният терминал в Несебър и съоръжения на Марина Несебър да бъдат преместени извън полуострова, на който е разположена старинната част на града, Кръстев посочи, че пристанището е създадено преди 40 години и не може да се закрие, "но специалистите работят по този проблем и ако има как, ще се оправи". Община Несебър е свършила много работа, но не е свършила най-важното - нямат план за управление, но защо - те трябва да обяснят, каза още Кръстев.
Министърът на културата откри в Малката базилика на Филипопол в Пловдив 11-ата международна среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото наследство на човечеството. С форума се отбелязва и 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

Несебър може да изгуби статута си на обект на световното културно наследство, ето защо

В Пловдив гостуват експерти от Алжир, Китай, Иран, Япония, Перу, Република Корея, ОАЕ. По време на работните сесии ще се обсъдят всички нови тенденции в областта, предизвикателствата, стратегически планираните дейности за сътрудничество на международно ниво. В рамките на визитата си делегатите ще посетят Епископската базилика на Филипопол, емблематични места и събития в Стария град на Пловдив, както и Регионалния етнографски музей. Срещата се провежда в България по инициатива на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с подкрепата на Министерство на културата на Република България, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив".

Годишните срещи на Центровете от Категория 2 започват през 2013 г. в Созопол. След това форумите се организират в Париж, Гуейанг, Шираз, Алжир. Целта на регулярните срещи е подобряване на комуникацията между Центровете и ефективен обмен между мрежата и ЮНЕСКО. Регионален Център София – ЮНЕСКО е един от 8-те центъра, посветени на опазването на глобалното живо наследство, и се управлява от изцяло български екип.
Ирина Шопова/БТА