Край на разследването. Петър Низамов отива на съд
Край на разследването. Петър Низамов отива на съд / Лалка Димитрова

Районна прокуратура - Малко Търново предаде на съд Петър Низамов, който е подсъдим за противозаконно лишаване от свобода, спрямо трима афгранистански граждани. В началото на 2016 год. Низамов чрез социалната мрежа „Феисбук" започнал да организира неформална група лица самоопределяща се като цивилни отряди за защита на българските майки и вярата. Низамов взел решение да обикаля българо - турската граница с негови съмишленици и да залавят бежанци около границата на българска територия.

3 000 лева гаранция за лов на бежанци със свински опашки

По време на контактите си Низамов и лицата от „Фейсбук" обсъждали намерението си за залавяне на бежанци по границата. За целта Низамов се обадил на свой познат - свидетеля Г.М., с когото се познавали от ученическите години да му покаже границата в района на река Резовска. Г.М. познавал много добре граничния район, тъй като работил като лесничей към Горско стопанство с. Граматиково, общ. Малко Търново и през месец март на 2016 год. водил Низамов до границата на река Резовска и му показал района. С оглед подготовката си по залавяне на бежанци, Низамов си закупил на 03.04.2016 от ловно - рибарски магазин находящ се в гр. Бургас газов пистолет марка „Зораки" модел 914 и 13 патрона за него. Също така, за да се придвижва в гориста местност с предварителен договор за покупко-продажба от 11.03.2016 год. се снабдил с джип марка „Сузуки".

Прокуратурата погва Динко и гражданските арести на бежанци

На 09.04.2016 год. Низамов се срещнал в спортна зала в гр. Бургас със свидетеля И. П., като се уговорили на следващия ден да отидат в района с. Евренозово до границата, за да залавят бежанци. На 10.04.206 год. Низамов взел закупения по-рано газов пистолет и нож - тип „мачете" и отишъл сутринта до дома на И.П. с джипа „Сузуки". Двамата тръгнали с джипа в посока гр. Созопол и спрели на бензиностанцията на „Лукойл" на изхода от гр. Бургас в посока кв. Крайморие. На уговореното място те се срещнали с лица пристигнали с втори джип. Хората от така сформираната група не се познавали по между си и се организирали чрез социалната мрежа. Двата джипа потеглили в посока с. Евренозово, където в района на местността „Киров гроб" спрели на черен път около 14.15 часа. Низамов и още две лица неустановени в хода на разследването (едното с шапка тип маска на лицето си) се отделили от останалите и се отправил към границата в местността „Киров гроб". Останалите 7 човека се пръснали на две групи от по трима и четирима, като във втората образувана група бил И.П., който познавал друго момче от групата с името Иван. И.П. и другите две момчета били в близост до групата на Низамов и имали възможност да чуват движението им. Третата група се отдалечила, като поддържали връзка с останалите чрез радиостанции.

Борисов: Никой няма право да арестува извън закона

По това време в местността се намирали свидетелите Саадат, Доост и Исхаки - граждани на Република Афганистан. В началото на месец февруари на 2016 год. същите решили да напуснат родната си страна поради военни действия водени на територията на страната. Последователно преминали в Пакистан, Иран и в Турция, където в гр. Истанбул се събрала група от 25 човека -всички граждани на Р. Афганистан.

Клип с граждани, задържали мигранти, разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

Отделилата се група на Низамов се отправила в посока на границата и се натъкнала на тримата свидетели. Низамов с неустановеното в хода на разследването лице с маската повалили Доост, Исхаки и Саадат на земята и с помощта на кабелни превръзки - тип миши опашки вързали ръцете им отзад на гърба и ги притиснали към земята, с което ги лишили от възможността да се придвижват свободно.

Тези действия продължили около 30 минути. Очаква се Районен съд -Малко Търново да определи дата на съдебното заседание.