Кметът на Бургас за бюджет 2019, за Златната рибка и бъдещето на града пред Дарик
Кметът на Бургас за бюджет 2019, за Златната рибка и бъдещето на града пред Дарик / netinfo
Бургас е първенец в образователната и социалната сфера и пионер с проекти за децата
Кметът на Бургас за образованието на бъдещето
100483
Кметът на Бургас за образованието на бъдещето
  • Кметът на Бургас за образованието на бъдещето

Бургас е не само първенец в страната, но и пионер в реализацията на смели, дългосрочни проекти, които да осигурят стабилна здравна и образователна основа за младите и по-добра кариерна перспектива. Това става ясно от приоритетите, по които ще се залагат средствата в Бюджет 2019. Целта е инвестиция в дългосрочна програма, съобразена с последните световни проучвания, според които до 15 години 100% от работните места ще бъдат зависими от технологиите. 40 на сто от парите на Бургас за 2019 година ще бъдат използвани за образователни проекти за детските градини и училища. 

Неочаквано добра глобализация  

"Бюджет 2019 е справедлив и анти-предизборен. В него не са заложени средства за външи дейности, които гражданите да видят в ролятата си на гласоподаватели. Точно обратното - залагаме на дългосрочна визия. Осигуряваме по-голямата част от капиталовите средства на града в сферата на образованието. Ако сте следили дискусиите в току що приключилия Глобален икономически форум в Давос, изводите са, че предстои огромна трансформация в образованието. Вече няма да се губи време в дълги години следване, а базисните умения и знания с новите технологии ще започват още от най-ранен етап. Последните проучвания показват, че 100% от работните места в следващите 15 години ще бъдат зависими от технологиите. Вторият извод, който беше направен, е че бъдещето е на знанието и образованието. Ние се глобализираме с по-голяма скорост, отколкото сме очаквали. Предстои от 18 години кадрите вече да се насочват към пазарите. Тоест, акцентът ще бъде още от детската градина да започне обучение и то да завърши със средното образование. За това в основата си ангажимент има и местната власт", каза в ефира на Дарик Югоизток кметът Димитър Николов. 

Всичките 91 паралелки от първокласници на територията на общината ще бъдат преоборудвани с нова компютърна техника и учебни помагала, а преподавателите - допълнително обучени. Предстои изграждане на нови детски градини и модернизиране на училищата, а средства ще бъдат налети и за нов Медицински факултет към университет "Проф. Асен Златаров". Кметът се надява той да бъде разкрит още тази есен.  

По думите му, целта е да се даде възможност на децата, които ще бъдат първи клас от сега да получат знания и това да не се случва насила. "Искаме да го направим атрактивно, а образованието да ги мотивира и вдъхновява по един по-достъпен начин. Така има шанс за много по-кратко време да влязат в час с новите технологии, да придобият знания и да приемат новите предизвикателства, които стоят пред целия свят. Убеден съм, че смелата ни постъпка тази година ще доведе до видими резултати.

Не веднага,

може би до 5 години.


Но това е верният път", каза още Николов. След като Бургас стана пионер във въвеждането на компютърно обучение в детските градини, сега Министерството на образованието ще включи пилотния бургаски проект в програмата си. Повече за инвестицията в бъдещето и за възможностите, които ще се отворят пред младите хора, чуйте в звуковия файл: 

 

Кметът Димитър Николов за бюджета, златната рибка и #ОсмелиСеДаКажешДа в студиото на Дарик Бургас.

Публикувахте от Дарик Радио Бургас в Сряда, 30 януари 2019 г.

Кметът Николов и председателят на Българската стопанска камара - Радосвет Радев подписаха важно споразумение за сътрудничество за IT-гимназията в Бургас в края на миналата година. Сега Кмарата ще осигури от членуващите в нея предприятия кадри, които ще бъдат гост лектори. "Благодаря на председателя на Камарата г-н Радев, който като е визионер и успя веднага да усети нуждата от успешни практики и да ни предложи варианти", каза още Димитър Никилов.   

И все пак сред задачите за годината е включено и благоустрояване, подобряване на инфраструктура, облагородяване на междублокови пространства. Не на последно място са паркоместата. Кметът уточни, че за 2018 новите обособени са били 650, но за тази година е заложено изграждането на нови 1000. Причината, е че регистрацията на новозакупените коли в града се увеличава с бързи темпове. Още по темата, в звуковия файл от кмета на Бургас: