Новият премиер на Исландия в Бургас
Новият премиер на Исландия в Бургас / netinfo
Катрин Якобсдотир представи успешни практики на е-демокрацията в БСУ
Новоизбраният в края на ноември премиер на Исландия - Катрин Якобсдотир, член на Зелената лява партия, беше специален гост на Бургаския свободен университет, за да представи успешните практики от родината си по време на международен форум, посветен на Е-демокр@цията и възможностите, които тя дава на обществото.
Катрин Якобсдотир
Iceland Monitor.mbl.is

За любопитната визита припомни, заместник-ректорът на БСУ и автор на предаването по Дарик "Икономистът говори" - проф. д-р Милен Балтов. По време на гостуването си преди две години Катрин Якобсдотир беше член на Исландския парламент и екс министър на образованието, науката и културата на Исландия.

Катрин Якобсдотир  БСУ с проф. Милен Балтов
netinfo

"Впечатленията ни от Катрин Якобдотир са повече от положителни. Още повече, че по време на гостуването й в Бургас, тя представи една успешна практика в електронните форми за демокрация - тема, която след промените в българското законодателство е изключително актуална. А в чисто човешки план, впечатлението ми за новия министър-председател са, че притежава характерната северна нормалност и сдържаност. В същото време склонност към търсене на оригинални идеи. Нещо, което също може да послужи успешно в политиката", коментира проф. д-р Милен Балтов. 

Новият министър-председател - Катрин Якобсдотир в Бургас
netinfo

Според него Исландия може да бъде с практиките си добър пример в политиката и икономиката. Страната в Северния Атлантик, която сериозно беше ударена от финансовата криза преди 9 години и след държавен банкрут да се възстанови в рекордно кратки срокове. 

Проф. Милен Балтов
netinfo

Балтов е категоричен, че следващата покана към Якобдотир в университета със сигурност ще бъде по икономическа тема. "В началото на 2016 година разработихме малък проект с колегите от Исландия, насочен към иновациите в малките и средни предприятия. Това е държава, която е пример за това, че независимо от малките мащаби, може да се постигат иновационни ефекти. И не на последно място, това е държава, която е изключително подходящ пример за професионализиране на спорт и култура. Много дейности, за които не е необходимо да се харчи планирано държавен ресурс", обясни още проф. Балтов.
Той даде пример с исландското чудо по време на Европейското първенство по футбол, в което полупрофесионалните им играчи /полицаи, лекари и учители/ дадоха блестящи резултати, без исландския държавен бюджет да се е разколебал. 
Примерите за е-демокрация, които представи в Бургас настоящият министър-председател на Исландия, можете да видите във видеото: