Какво да очакваме от българското европредседателство, дискутираха в Карнобат

Какво да очакваме от Българското европредседателство
Какво да очакваме от Българското европредседателство
Заместник-областният управител Владимир Крумов се срещна с ученици от средните училища в община Карнобат. Повод за срещата е стартиралата в област Бургас информационна кампания, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС.


„На 1 Януари 2018 година, след 10 годишно членство в ЕС, България за първи път ще председателства Съвета на ЕС, в рамките на шест месеца, до м.юни 2018. Председателството открива пред нас редица възможности да представим страната си по-най добрия начин – да повишим репутацията и да  подобрим имиджа й. В дългосрочен план то ще допринесе за повече доверие, повече чуждестранни инвестиции, развитие на туризма, по-широко припознаване на академичните среди и гражданските организации като пълноценни партньори в бъдещи европейски проекти”, заяви в началото на срещата Крумов. По думите му в рамките на председателството страната ни ще бъде посетена от 200 представители на държавите-членки, над 2000 ще бъдат събитията, които ще се проведат в България и Брюксел, а над 160 са планираните заседания на съвети, работни групи и комитети.

Европредседателството ни си търси директор - каква ще е заплатата?

„Ползите от членството ни в ЕС са големи и вие ги виждате ежедневно – посещавайки обновените сгради на училищата си, спортувайки в нови спортни зали, разхождайки се в модернизирана градска среда. Само за сведение, през изминалия програмен период (2007-2013) страната ни е внесла в бюджета на ЕС над 2,6 млрд. евро, за същия период е получила над 8,6 млрд. евро. Получили сме три пъти повече средства отколкото сме внесли”, допълни още заместник-областният управител.

За държавите членове на Европейския съюз председателството е на ротационен принцип. Ръководство се осъществява от тричленка, мандатно за 18 месеца. Сега, в „тройката”, която председателства Съвета са Естония, България и Австрия. В момента Естония председателства, а след България, председателството поема Австрия, стана ясно още по време на срещата.

Бургас стана част от календара на българското председателство на европейския съвет

В разговор с дванадесетокласниците заместник кметовете на община Карнобат Стефка Иванова и Мария Генова представиха конкретна информация за реализираните и предстоящи проекти по програми на Европейския съюз. По думите им стойността на усвоените средства за периода  2007-2013 възлиза  на 26 086 527 лв. Благодарение на усилията на местната администрация  при изпълнение на европейски проекти, община Карнобат може да се похвали с обновения централен площад „3-ти март”, реконструирана и обособена пешеходна зона -  бул. „България”, обновени зони за обществен отдих в градския парк.

В направление образователна инфраструктура от общинската администрация отчетоха по- добрите условия в 5 сгради на три училища и детска градина, изграждането на два центъра от семеен тип, в които деца лишени от родителски грижи живеят в среда, близка до семейната. Сред проектите, с които Общината се гордее са реставрацията и изграждането на инфраструктура към крепостта Маркели, Балканският фестивал на изкуствата, който се провежда в града, новата претоварна станция за отпадъци, възстановената „Часовникова кула”, подобрените условия за отдих и спорт в града и други.

Първи граждански дебат за българското председателство на ЕС

От ръководството на Общината споделиха, че стойността на проектите, които се изпълняват през новия програмен период 2014-2020 възлиза на 10 065 381 лв. Сред тях е подобряване на енергийната ефективност в общо 7 обществени сгради – училища, детска градина, административни сгради,  Народно читалище „Димитър Полянов - 1862 г, Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с увреждания. Отново по проект предстои ремонт и  обновяване на Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост.

В срещата участие взеха още експерти от Областния информационен център в Бургас, общински съветници, учители от СУ „Христо Ботев”,  СУ „Св.Св. Кирил и Методий”, Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост, граждани.