Интересно за стария герб на Бургас
Интересно за стария герб на Бургас / Пресцентър

Община Бургас ще запознава гражданите с любопитни факти от миналото на града. Интересни неща можете да откриете на страниците на безплатния ретро вестник, който ще излезе на Никулден, припомниха от пресцентъра на местната администрация. Оттам предлагат една много интересна история, която публикуваме без редакторска намеса:

„Атанас Сиреков е един от най-обичаните бургаски кметове. За работохолизма и напредничавия му ум се говори и до днес. Оказва се, че наред с тежката работа по модернизацията на града, той е намирал време да мисли и върху начините да обедини разнородното му население около общи цели и символи.

През 30-те години на миналия век Атанас Сиреков полага големи усилия да изведе Бургас на равна нога с останалите големи български градове. По това време той решава да повдигне самочувствието на своите съграждани, като заръчва да се изработи официален знак на Бургас. Негов помощник в това дело е общинският библиотекар Стефан Станчев.

Двамата търсят съдействието на проф. Харалампи Тачев от София, който изработва първия модел за герб на Бургас. Проектът съдържа неизменната кула, свързана със самото име и древната история на града. В него има още котва, фар, зъбчато колело – като символ на прогреса, както и надписът “Расте и напредва”.

През 1936 година художникът изпраща в Бургас скица – проект на герба.

“Какъв е резултатът от тази съвместна дейност не е известно, но в протокола на Градското общинско управление от 3 април 1937 година е видно, че е възложено на друг художник – Иван Манев от София, да изработи проект за официален герб на бургаската община и че общинският съвет взима решение да му изплати сумата от 3000 лева срещу предоставени 4 проекта за герб на Бургас”, пише в свое съвременно изследване Ивайло Марков.

Няма сведения който и да е от създадените модели да е бил използван масово. Вероятната причина е хаосът, който Втората световна война създава по света и у нас.

Съвременният официален знак на Община Бургас, вече наложен и разпознаваем, е одобрен през 1994 година при управлението на кмета Продан Проданов. Негови автори са известните творци проф. Кирил Гогов – съавтор на герба на Република България, дизайнер на много от банкнотите, които използваме; и проф. Георги Чапкънов – също съавтор на герба на Република България и автор на статуята на Света София в столицата.

Днешният герб на Бургас представлява испански щит, в който е изобразен златен лъв с извита рибя опашка, държащ сребърна кула и увенчан със златна корона. Той символизира националната принадлежност на бургазлии, а също така сила и храброст. Долната му половина на риба представя географското положение на Бургас като крайбрежен град. Кулата визира семантично едно от предположенията за възникване на названието на града, а златната корона допълва значението на Бургас като морска порта на Европа."