/ РИМ-Бургас
Изключително ценната икона от слонова кост, открита при разкопките на крепостта Русокастрон през 2017 година, ще бъде представена пред публика за пръв път в нощта на музеите, на 19 май, в зала „Трезор“ на Археологическата експозиция, на улица „Богориди“ 21. Тя е двустранна.
 
На лицето й са представени архангел Гавраил в ход наляво и Свети Василий Велики. На обратната страна са два релефни кръста – процесиен и напрестолен. Изработена е в средата на Х вак в Константинопол, принадлежала е на византийски император или на член от семейството му.
 
Такива икони са изработвани в частните владетелски ателиета само за членовете на най-близкия кръг около императора. Находки като тази днес могат да се видят само в колекциите на най-големите световни музеи като Лувър, Берлинския музей, Британския музей и Метрополитън.
 
Изследователи от цялата страна се събраха на форум в Ахтопол (СНИМКИ)

Подобни изящни творби се съхраняват в съкровищниците на най-големите западноевропейски катедрали. Те са дарени там от рицарите на четвъртия кръстоносен поход, които са ги отнесли след разграбването на императорската хазна в Константинопол през 1204 година.
 
При разкопки, подобна находка се открива едва за втори път в целия свят. Любопитното е, че първата е намерена също в България, в далечната 1901 г. Тогава френския археолог Жорж Сьор открива фрагмент от подобна икона при разкопките на крепостта „Трапезица“.