Дипломатът бе посрещнат от изпълнителния директор на държавния пристанищен оператор Диян Димов
Дипломатът бе посрещнат от изпълнителния директор на държавния пристанищен оператор Диян Димов / netinfo
Н. Пр. Нурай Иньонтепе възхитен от Бургаското пристанище

Н. Пр. Нурай Иньонтепе, Генерален консул на Република Турция посети „Пристанище Бургас” ЕАД, съобщиха от порта. Работната срещата бе естествено продължение на успешния двустранен българо-турски бизнес форум от поредицата MySuccess.bg, проведен в Бургас на 10 май.

Дипломатът бе посрещнат от изпълнителния директор на държавния пристанищен оператор Диян Димов. Нурай Иньонтепе каза, че от няколко месеца е в Бургас, след дипломатически мандат в  Берлин и вече е бил на културно събитие в обновената „Магазия 1”. Сподели, че обича да кара колело в свободното си време и велоразходките край морето и в Зоната за обществен достъп са едни от любимите му моменти.

По време на визитата ръководителят на звено „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция” Стойчо Димов направи подробна презентация на пристанищния регион – разположение, развитие на порта и терминалните оператори, транспортни връзки, международни коридори, товари, круизно обслужване. Той допълни, че товарите от и за Турция за бургаски пристанищен регион бележат постоянен ръст. Държавният оператор е обработвал годишно над 400 000 тона товари с направление от и за Турция, като същите и към момента съставляват над 15 % от общия му товарооборот.

„Впечатлен съм от видяното. Пристанището се управлява динамично и с поглед в бъдещето. Мисли се за 20 години напред, а не за сегашния момент”, каза Н. Пр. Нурай Иньонтепе. Той сподели, че ще бъде в интерес на двете държави да се спомогне развитието на круизна линия между българските и турските пристанища.

Директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов посочи, че представлява интерес да се осъществи сътрудничество с Doğuş Group /Доуш груп/, която спечели правото да реновира, управлява и оперира пристанищната зона İstanbul Salıpazarı Cruise Port за 30 години. Групата започна реализацията на проекта Galataport, който е градски проект с общ план отворен към морето, съответстващ на структурата на квартала в района Каракой, като терминалът за круизни пътници в зоната на кея също ще бъде преработен в съответствие със световните стандарти. Добра и координирана съвместна кампания от българския и турски пасажерски оператори към световните круизни компании може чувствително да допринесе за възвръщане на атрактивността на черноморската круизна дестинация, предвид последователността в круизните маршрути: Истанбул – Бургас и обратно, посочи Димов.

Н. Пр. Нурай Иньонтепе се ангажира да подкрепи и да сътрудничи на тази инициатива, като заяви, че Бургас е познат на ”Доуш груп”. Холдингът участва в строителството на участъка Карнобат-Бургас от АМ „Тракия”, а в последствие съфинансира и реставрирането на банята на Сюлейман Великолепни в туристическия обект „Аква Калиде” в Минерални бани Бургас.

Генералният консул пожела да разгледа Марината и Морска гара. Дипломатът изяви желание да бъде официален гост на започващото в зоната и акваторията на Бургаския залив на 17 май 2018 г. Европейско първенство по ветроходство в олимпийския клас 470. За Морска гара Бургас той сподели, че панорамната вътрешна конструкция и визия са отлични за провеждане на различни събития и форуми, като конкретно предложи през лятото да се проведе престижно модно събитие с партньорството на турското консулство в Бургас.