И СДС на страната на опозицията за камерите в местния парламент
И СДС на страната на опозицията за камерите в местния парламент / burgasnews

И СДС застана зад исканията на опозицията в местния парламент за отхвърляне на промените в Правилника за провеждане на редовдните заседания на Общинския съвет.

Предаването на сесиите само в интернет няма нищо общо с демокрацията, е мнението на общинската структура на СДС - Бургас. Сините взеха това становище на заседание в края на седмицата. Според тях излъчването на сесиите само по интернет ограничава конституционното право на свободен достъп до информация.

Миналата седмица съветниците от ГЕРБ предложиха промяна в правилника за дейността на общинския съвет, според която се готви забрана за директно излъчване на сесиите от страна на телевизиите, както и постоянното снимане с камери в залата. Директното излъчване ще става само по интернет, чрез монтирани камери в заседателната зала, гласи поправката. Впоследствие от ГЕРБ заявиха, че достъп до сигнала ще има и всяка телевизия, която поиска. Но това не е записано в предложението, следователно няма да го има в правилника.

Сините са на мнение, че в правилника за дейността на общинския съвет трябва да бъде записано точно и ясно как медиите ще получават сигнал от заседанията на общинския съвет. На заседание на правната комисия в петък съветникът от СДС Бургас Вълчо Чолаков предложи тази гаранция да залегне в правилника.