Хванаха гмуркачи за кражба на котва от потънал кораб
Хванаха гмуркачи за кражба на котва от потънал кораб / netinfo

Гранични полицаи от ГПУ-Царево задържаха крадци на отломки от потънал кораб. Те се опитали да откраднат котва, принадлежаща на кораб, потънал в Ахтополския залив.

Към 16 часа граничен полицейски наряд, обхождащ северния плаж на Ахтопол, забелязал на около 30 м от брега рибарска лодка с двама души в нея и един човек с водолазен костюм във водата.

Граничните полицаи им разпоредили да излязат на брега и да представят документи за извършваната дейност. Тримата мъже са от Ахтопол на 26 и 30 години. Те заявили, че изваждат корабна котва по указание на уредник на музей в Ахтопол, но не представили никакви документи.

На плажа е установен автомобил „Лада Нива" с ремарке, с който щяла е да бъде прекарана котвата. Тримата мъже, плавателното средство и ладата са задържани.
26-годишния К. Я. е задържан за трети път за подобна дейност от граничните полицаи. През ноември 2010 година е задържан за кражба на метални отломки от същия потънал в Ахтополския залив кораб. През януари 2012 г. е задържан за кражба на метал за скрап от кораба „Сани", потънал през 2001 г. северно от с. Резово.

Уредникът на този музей, който по предварителна информация е частна колекция, заявил по-късно пред граничните полицаи, че е дал такова разпореждане на тримата рибари, но също не представил нужните документи. Уведомена е районната прокуратура. В ГПУ-Царево е образувано досъдебно производство по чл. 195 от НК, работата по случая продължава. Предстои изваждането на котвата, след което ще бъде установено дали тя има културно-историческа стойност.