Екипът ще тества идеите си във високотехнологична среда, оборудвана с хуманоидни роботи Robobuilder UXA-90, сензорен Dr. Robot Sputnik 3, манипулационен Robot Arm Mover4, и ново поколение компютърен хардуер и софтуер за разработване на системи с изкуствен интелект.
Екипът ще тества идеите си във високотехнологична среда, оборудвана с хуманоидни роботи Robobuilder UXA-90, сензорен Dr. Robot Sputnik 3, манипулационен Robot Arm Mover4, и ново поколение компютърен хардуер и софтуер за разработване на системи с изкуствен интелект. / Снимка: Община Бургас
Лаборатория за интелигентни системи ще развива роботиката и мехатрониката като приоритетни направления в Бургас. Това ще се случи през следващите четири години с финансиране от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" по проект "Изграждане и развитие на Център за компетентност и чисти технологии MIRACle". В него участват осем научни и образователни организации, обединени в консорциум от Института по механика към БАН. От тях, единственият партньор с дейност извън столицата, е университет  "Проф. д-р Асен Златаров"  в Бургас.

Мегапроектът е най-високо оцененият от приоритетна ос "Изграждане и развитие на Центрове за компетентност" . Бюджетът му е близо 24 млн. лева. С тях ще бъде изградена научно-изследователска инфраструктура с четири основни бази. Приоритетно ще се развиват нови решения за интелигентни среди, процеси и технологии. Ще бъдат стимулирани партньорства при разработката и внедряването на технологиите с научни звена и компании от цяла Европа.

За обособяване на базата в Бургас са отделени 370 хил. лева. Дейността на лаборатория "Интелигентни системи" в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще ръководи проф. д-р Сотир Сотиров - един от водещите учени в областта на невронните мрежи и изкуствения интелект в страната. Неговият екип ще има възможността да работи и тества идеите си във високотехнологична среда, оборудвана с хуманоидни роботи Robobuilder UXA-90, сензорен Dr. Robot Sputnik 3, манипулационен Robot Arm Mover4, и ново поколение компютърен хардуер и софтуер за разработване на системи с изкуствен интелект.

С финансиране по проекта ще работи още едно звено в университета - специализираната лаборатория по биохимично обработване на води и утайки ще се води от проф. д-р Валентин Ненов.