/ Веселин Максимов
Три докладни записки от управителя на „Бургски пазари“ Живко Панайотов, предизвикаха ожесточен дебат по време на обсъждането им на заседанието на Общинския съвет. Първата е за продажба на имот на предприятието в промишлена зона „Север“ с площ 14 409 квадратни метра. 

ОбС доволен от работата на омбудсмана

Свързани с нея бяха и следващите две предложения: вземане на кредит от 1 200 000 лева и променя на дейността на „Бургаски пазари“, заради това че е придобил „Хляб и хлебни изделия“ и дейността на Хлебозавода трябва да бъде законово урегулирана. 

Радослав Петков от БСП заяви, че условията не са ясни, а Гeорги Дракалиев (ГЕРБ) - че „Хляб и хлебни изделия“ трябваше отдавна да е приватизирано, защото е създадено при едни други икономически условия и търгът за имота да бъде с явно наддаване, тъй като е обявен публичен.

Ангел Божидаров от „Заедно за Бургас“ заяви твърдо, че това предприятие отдавна трябваше да бъде приватизирано. Живко Табаков от „Движение България на гражданите“ „да не бъде спасявано дружество, обречено на провал и имотът да не бъде продаван“.

Като аргументи той изтъкна, че „той ще бъде взет от поредния  склададжия, който да продава сладки, кафе и цигари.“ Според него такива имоти в бъдеще ще трябват, за да бъдат отдадени на някой по-голям инвеститор, който евентуално ще дойде. 

Красимир Стойчев, заместник-кмет: От дълг 1 000 000 лева и няколко кредита „Хляб и хлебни изделия“ в момента е на печалба. Няма хлебозавод в страната, който да е общински. Той подчерта, че в момента теренът за продажба в промишлената зона е мочурище и не е атрактивно. 

Георги Дражев от „Заедно за Бургас“ остро възрази, че Хлебозаводът е на загуба и проблемите му са дошли от това, че там се е водила сенчеста политика, управлението е било „мърляво“ и без никакъв контрол. Той поиска дискусия за неговото състояние.

Общинският съвет започна работа

Заместни-кмет Стойчев обяви, че всичко на „Хляб и хлебни изделия“ е платено, осигуровките също, но досега управлението му е било лошо. Именно затова най-добре е то да е част от „Бургаски пазари“, а въпросният имотът за продажба се отделя, защото там идеята е инвестиция.

За продажбата има банкова гаранция. С парите от нея ще бъдат погасени задължения към крадиторите, а и ще останат пари за работа. Хлебозаводът продължава да произвежда, и ще продължи да се развива, а промяната в собствеността се налага, за да има възможност да се действа.

Георги Манев от „Средна европейска класа“ заяви, че и двете страни са прави, предлагайки завишаване на пазарната цена. Диян Димов (ГЕРБ) смята, че има програмност в поведението на управителя Живко Панайотов и всяка докладна допълва другата.

Според него „решенията за тях ще покажат, че може и се мисли към изчистване на задълженията към обявяване на несъстоятелност от кредиторите и възможност за работа и оздравяване.“ ГЕорги Дражев предложи отлагане и на трите предложения.

След сериозните спорове, трите докладни за продажбата на имота в промишлена зона „Север“, вземането на банков кредит от 1 200 000 лева и промяна на предмета на дейност на „Бургаски пазари“, заради „Хляб и хлебни изделия“ в него, бяха приети от общинските съветници.